Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Lovar en tuffare attityd

Annons
Årsmöte i Örebrodistriktet. För drygt ett år sedan höll PRO möte i Bångbro Folkets hus. Talare på mötet var ordföranden i PRO, Curt Persson. Arkivbild: Annika Nygren-Berg

I dag öppnar PRO:s kongress i Örebro. Under fyra dagar ska 251 ombud från hela landet lägga grunden för de frågor PRO ska driva under de kommande åren.

Sedan kongressen 2008 har det hänt mycket i omvärlden som har påverkat landets äldre. Inte alltid till det bättre. ”Skattegapet” och ”bromsen” i pensionssystemet är två av många framtidsfrågor som kommer att diskuteras.

I 70 år har PRO varit den organisation som gått i bräschen för pensionärernas intressen. Tillsammans är vi 400 000 medlemmar runt om i landet. I Örebro län samlar PRO inte mind-re än 14 000 aktiva medlemmar.

PRO finns med i en rad olika sammanhang för att påverka de beslut som rör äldre, i regeringens arbetsgrupper och utredningar, i myndigheters referensgrupper och brukarråd och inte minst i de kommunala pensionärsråd där många av PROs medlemmar är engagerade.

PRO gör undersökningar för att se hur de reformer som genomförts har påverkat medlemmarna, till exempel omregleringen av apoteket, Lagen om valfrihetssystem (Lov) med flera. Vi publicerar rapporter för att öka kunskapen hos medlemmarna och för att kunna påverka beslutsfattare.

De två frågor som har överskuggat PRO:s intressepolitiska arbete under de senaste åren är det orättvisa skattegapet som innebär att pensionärer betalar högre skatt än yrkesverksamma och den så kallade bromsen i pensionssystemet.

PRO:s envisa kamp har resulterat i en halvering i skattegapet mellan en förvärvsarbetande och en pensionär. Men fortfarande skiljer det drygt 300 kronor mellan en lön på 14 000 kr och en pension på samma nivå.

Enligt en opinionsundersökning från september 2008 ansåg bara en procent av befolkningen i åldrarna 25–64 år att pensionärerna bör betala högre skatt än yrkesverksamma. I den procenten tycks regeringen och majoriteten av riksdagsledamöterna ingå. PRO kommer inte att ge sig förrän skillnaden i skatt är utraderad.

Sedan pensionssystemet beslutades 1994 har mycket hänt. En del blev inte som det var tänkt. En viktig fråga som ännu inte fått tillräckligt med uppmärksamhet är ”bromsen”, den automatiska balanseringen i pensionssystemet. Bromsen var tänkt som en nödåtgärd som skulle slå till för att förhindra att systemet dränerades på pengar.

Vi har nu upplevt några år med sjunkande pensioner. Pensionsmyndigheten spår att den allmänna pensionen minskar 2014 och sedan fortsätter att sjunka realt även 2015 och 2016. PRO menar att pensionerna måste följa inkomst- och löneutvecklingen. Sedan ”bromsen” slog till första gången har pensionerna halkat efter cirka sju procent.

Det är dags för beslutsfattare att vakna upp och förstå vad som händer. Om skattefrågan var PRO:s viktigaste fråga de senaste åren så är ”bromsen” den viktigaste frågan fram till valet 2014.

Den här kongressens viktigaste budskap till beslutsfattarna är att PRO inte stillatigande kommer att acceptera sjunkande pen-sioner, orättvisa skatter och andra viktiga frågor som rör äldre. Vi kommer att mobilisera på samma sätt som vi gjorde i kampen för rättvisa skatter. Och vi blir ännu tuffare den här gången. Inför valrörelsen 2014 sätter vi press på de politiska partierna.

Vi är 400 000 PRO:are som väntar på åtgärder.

Curt PerssonOrdförande PRO

Gunnel ForsbergOrdförande PROÖrebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons