Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på proffsen som jobbar inom hemtjänsten

Annons

De personer som vet bäst hur verksamheterna ute i landet fungerar är medlemmarna i Kommunal. Det är de, välfärdens hjältar som varje dag går till jobbet och kämpar fast de vet att de kommer mötas av en stressig arbetsdag.

Stressen blir inte bättre av beslutet i Örebro kommun att göra personalnerdragningar motsvarande 100 årsarbetare inom vård och omsorg.

Precis som Robert Erickson, undersköterska i Örebro kommun, skriver skapar felsatsningar en försämrad hemtjänst. Robert Erickson skriver att det som kostar mest i hemtjänsten är personalen, och om personalen går på knäna, har dåliga scheman och lever under ständig stress, då ökar sjukfrånvaron.

Vilket gör att man måste anställa vikarier, vilket blir väldigt dyrt och gör att det inte finns någon kontinuitet kvar för de gamla.

Vi tror egentligen inte att detta är den hemtjänst våra politiker vill ha. Men då är det upp till bevis och tydliga förbättringar måste göras.

Bemanningen på landets äldreboenden måste bli bättre.

På äldreboenden bor de allra sjukaste och sköraste medborgarna sin sista tid i livet. De har rätt till god vård och omsorg utifrån sina individuella behov – och deras anhöriga har rätt att känna sig trygga med att deras gamla mamma eller pappa får bästa möjliga omhändertagande under sin sista period i livet.

Det finns ingen genväg: för att uppnå god kvalitet i vård och omsorg måste personalen ha förutsättningar att ge professionell vård och omsorg. I kvalitetsjakten kan inte vård- och omsorgspersonalen rundas, utan måste stärkas i sin profession. En given grundförutsättning är att det finns professionell personal på plats som kan se, bekräfta, tvätta, trösta, hjälpa och stödja.

Så vill ni inte lyssna på oss, lyssna då på medlemmarna som varje dag kämpar i en verksamhet utan möjlighet att kunna utföra den vård alla är värda på ett sätt som inte förstör medlemmarnas hälsa i förtid.

Lyssna på Robert Erickson som har 25 års erfarenhet av hemtjänsten i Örebro kommun, det bör inte finnas en bättre kunskapsbank än någon som finns i verksamheten.

Att säga att ni har stor respekt för det arbete som utförs inom vård och omsorg känns provocerande när ni gång på gång tar beslut om en verksamhet ni inte förstår och som alltid gör att våra medlemmar behöver balansera på en tråd med knappa resurser.

Alla Kommunals medlemmar i hemtjänsten är proffs, de har både utbildning och det engagemang som behövs för att ge de gamla en värdig vardag. De är proffs på att ge stöd och omsorg.

Men i stället för att använda sin kompetens springer de runt med andan i halsen och förväntas göra mer och mer.

De senaste åren har välfärden nedmonterats, år för år. Inom Sveriges kommuner och landsting har 100 000 jobb försvunnit sedan 1990.

Det är klart att omsorgen har försämrats och att de som jobbar kvar har svårt att hinna med.

Det har alltså gått åt fel håll väldigt länge, därför kan vi inte förstå att ni som politiker kapar resurser så fort er statistik ger er möjlighet att göra så. Kommunal anser att de lokala politikerna måste ta sitt fulla ansvar för den vård och omsorg som de har det yttersta ansvaret för.

Britt-Marie BalajOrdförande

Kommunal Västra Svealand Vård och Omsorg i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons