Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor behöver både Gud och varandra

Annons
Guds gemenskap. Min övertygelse är att Gud vill att vi ska hitta tillbaka till dem vi är ämnade att vara. Gud längtar efter gemenskap med oss, skriver Noomi Tönnäng, pastor i Svenska Basptistsamfundet. På bilden: Jesus på korset i Härkeberga kyrka. Arkivbild: Scanpix

Finns det plats för Gud i ett modernt samhälle? Vi som skriver i dag har inte gjort en gemensam definition av Gud, men frågan är angelägen. Vi behöver samtala om Gud och det måste finnas ord och bilder för Gud även om det inte är möjligt att förklara Gud fullt ut. Ett färdigt språk för Gud hjälper oss inte att komma vidare. Min förhoppning är att många goda samtal växer fram som får kännetecknas av öppenhet, lyhördhet och respekt för olikheter.

Under en lång följd av år var Gud en självklar del av det svenska samhället. En ”Gud” förknippad med makt, överhet och ordning. Jag tror knappast någon vill tillbaka till en tid då andra kontrollerade om min tro var rätt eller inte. I dag är frågan om Gud i mycket högre grad en privatsak, på gott och ont.

Vi har levt i förnuftets tidevarv. Mänskligt förnuft är nödvändigt och inget kan ensamt ersätta detta som drivkraft för ny kunskap. 1997 skrev den före detta ärkebiskopen K G Hammar i boken ”Samtal om Gud” att förnuftet som enda instans i människans försök att förstå sin plats i tillvaron närmar sig sitt slut. 15 år har gått sen boken kom och i dag finns större acceptans att se människan som mer än tankar och förnuft.

I bibliskt språkbruk står ”hjärtat” för det mänskliga livets centrum. Kunskap inhämtas inte bara genom förnuftets bearbetning, den mänskliga erfarenheten är oumbärlig.

På senare år har invandringen till vårt land varit stor. Genom denna har nya religioner kommit för att stanna.

För massor av våra nya svenskar är Gud en självklarhet även om våra föreställningar om Gud beskrivs på olika sätt. Nya arenor för Gud och andlighet växer fram.

I mitt arbete som pastor och föreståndare för utbildningen Brobygge möter jag människor i olika livssituationer. Till Brobygge kommer deltagare från kyrkan men också från nyandligheten och tolvstegsrörelsen, till exempel Anonyma alkoholister. Bekännelsen till någon/något som är större än vi själva är naturlig. Vår längtan tas på allvar, vi får tänka och prata på prov och vi delar livet med varandra. Vi beskriver Gud på olika sätt, men vi vill djupare i vårt andliga sökande. När livs- och Gudserfarenheter delas med varandra förmeras de och jag får bara konstatera att det finns plats för Gud i det moderna samhället.

Helgen före påsk hade Brobygge en monter på en alternativ hälsomässa i Solna. Jag bejakar inte alla erbjudanden, men det jag ser och bejakar är människors sökande efter något hållbart, något att ta fasta på i livet, något som är större än det egna jaget. Samtalen var många och jag känner ödmjukhet inför människans sökande efter en hållbar andlighet.

När detta skrivs besöker jag min barndoms ö på västkusten. När jag var barn var Gud en mycket naturlig del på den lilla ön.

En del av de föreställningar om Gud som jag fick med mig har jag lämnat och många har jag fått bearbeta, men jag kan inte tänka mig ett liv utan tilliten till och gemenskapen med Gud. Det finns en plats för Gud i mitt liv och några erfarenheter och tankar är särskilt viktiga för mig:

Gud har skapat oss till sina avbilder, men vi har kommit bort från honom. Min övertygelse är att Gud vill att vi ska hitta tillbaka till dem vi är ämnade att vara. Gud längtar efter gemenskap med oss.

Jesus Kristus är för mig en djup realitet. Förtröstan på den nåd och kärlek som långfredagens och påskdagens händelser innebär är bärande i mitt liv.

Jag är övertygad om att Gud vill att vi människor ska leva i försoning med oss själva, varandra, Gud och skapelsen.

Vi människor behöver både Gud och varandra. Det finns plats och vi behöver skapa nya platser för Gud i det moderna samhället.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons