Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat en del av framtidsvisionen för Örebro läns museum

Annons

Svar till ”Länsmuseet behöver en bra restaurang” (insändare NA 5/8)

Örebro läns museum har sagt upp hyresavtalet med restaurang Rosengrens skafferi. Bakgrunden är att museets publika verksamhet med utställningar, pedagogik, program men också butik och servicefunktioner är under utveckling. Ska vi lyckas i våra ambitioner måste våra lokaler på Engelbrektsgatan 3 i första hand användas till museiverksamhet.

Restaurangens besökare är dessutom bara museets verksamhetsbesökare i begränsad omfattning. Vi tror helt enkelt att vi kan dra fler besökare till våra verksamheter, inte minst barn och skola (som inte nyttjar restaurangen), om vi använder våra befintliga lokaler klokare.

Rosengrens skafferi är en restaurang som tillhandahåller god kvalitet på verksamheten. Profilen med Kravmärkning och vegetarisk mat har passat in bra på museet. De lokaler som används för restaurangändamål i dag har dock sina problem och brister därför att museet inte är byggt för att inhysa en restaurang. Utöver kontraktet har restaurangen med tiden visat sig behöva förfoga över ytterligare utrymmen i källaren. Dessa lokaler har museiverksamheten stort behov av, bland annat för att förvara emballage från inlånade, tillfälliga utställningar i. Det är en funktion som helt saknas i huset i dag.

En konsekvens av det blir att vi får ett arbetsmiljöproblem. Detta måste få en snar lösning och det inom museets väggar om vi ska kunna fortsätta med att återkommande ta in nya utställningar. Slutligen – i samband med Open Art 2017 har vi öppnat utställningssalar som har varit stängda i några år och använda som förråd. Vi anser inte att det är en vettig lokalanvändning att tvingas stänga dem igen för att åter använda dem för förvaring så att vi kan ha en restaurang.

Rosengrens skafferi och länsmuseet har under åren haft ett fungerande samarbete, men situationen är inte hållbar i längden. Nuvarande ägaren lade ut verksamheten till försäljning i höstas, enligt uppgift med anledning av en förestående pensionering. Museet kommer även i framtiden att ha någon form av servering, men den bör utgå från lokalernas förutsättningar och verksamhetens behov, inte tvärt om.

Vår vision är att det ska lysa i Franska salen på kvällstid, man ska kunna titta in på en utställning eller se grupper som använder lokalen.

Vi vill öppna museet utåt mot den omgivande parken och inte minst mot slottet, där vi från sommaren 2017 börjat etablera en utställningsverksamhet.

Sambandet mellan verksamheter på slottet och i museibyggnaden behöver förstärkas. Vi ser därför över entréfunktionen och hur Franska salen (där restaurangen finns i dag) skulle kunna vara ett skyltfönster mot staden och slottet.

Trappan, som är en viktig kvalitet i den ursprungliga museibyggnaden, är gömd under uteserveringens trädäck och planen är att den ska tas fram igen.

I den bästa av världar skulle museet kostas på en rejäl tillbyggnad med plats för fler utställningar och publika utrymmen samt ändamålsenliga restauranglokaler med hantering för logistik, ventilation och avfallshantering enligt byggnorm och moderna krav på livsmedelshygien med mera. Där är vi inte nu.

Hans Karlsson, styrelseordförande Stiftelsen Örebro läns museum

Birgitta Johansen, landsantikvarie och länsmuseichef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons