Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med en åldrande befolkning behöver vi arbetskraftsinvandring

"Vi står upp för rätten för alla EU-medborgares rätt att röra sig fritt i alla medlemsländer."

Annons
Personal sökes. En lapp på ett fönster till en restaurang som letar efter arbetskraft.

Inför det kommande valet till Europaparlamentet den 25 maj är det nu många som tycks vilja snedvrida debatten om EU:s fria rörlighet för oss EU-medborgare. Detta trots att denna utgör ett av de viktigaste elementen i Europasamarbetet.

Valåret 2014 började med Storbritanniens premiärminister David Camerons utspel om att inskränka den fria rörligheten för medborgare från framför allt de nyare medlemsländerna Rumänien och Bulgarien. Han sade sig vara orolig för att Storbritannien utnyttjas av ”sociala turister” som vill utnyttja det brittiska välfärdssystemet.

Någon månad senare folkomröstade Schweiz om att begränsa ”massinvandringen” från EU. Med en så knapp marginal som bara tiondelar av en procent vann ja-sidan, i ett land där 69 procent av EU-invandrarna är högkvalificerad arbetskraft. Även här byggde argumenten på oron för välfärdsturism.

I Sverige finns också en debatt om att begränsa arbetskraftsinvandringen. Detta motsätter vi oss bestämt. Vi menar att Sverige ska fortsätta att driva en liberal arbetskraftspolitik i EU och tydligt stå upp mot dem som vill stänga gränserna. Många politiker vill nu plocka billiga poänger genom att måla upp en negativ bild av arbetskraftsinvandrare.

Sanningen är dock att de allra flesta som flyttar från ett EU-land till ett annat gör det för att arbeta, inte för att leva på bidrag. Dessa personer bidrar i hög grad till ekonomierna och välfärdssystemet i de länder där de arbetar. Många europeiska länder har en demografi med en åldrande befolkning och de skulle helt enkelt inte klara sig utan arbetskraft från andra länder, detta gäller inte minst Tyskland, som inom kort kommer att behöva uppemot fem miljoner arbetskraftsinvandrare bara för att upprätthålla dagens välfärd.

I vissa länder finns utbildade men arbetslösa människor, i andra länder finns arbetstillfällen men ingen personal. Genom den fria rörligheten blir den europeiska arbetsmarknaden flexibel och det blir lättare att matcha utbud och efterfrågan. Den tillväxt som skapas gynnar alla och bidrar till både Sveriges och EU:s tillväxt.

EU:s gemensamma inre marknad är inte ett smörgåsbord där vi kan välja de bitar som passar oss bäst. Unionens fyra friheter för människor, varor, tjänster och kapital är oskiljaktiga och fungerar komplementärt till varandra på den inre marknaden.

Vi står upp för rätten för alla EU-medborgares rätt att röra sig fritt i alla medlemsländer. Börjar vi införa begränsningar och undantag är vi ute på mycket hal is och riskerar att ta rejäla kliv bakåt i vår gemensamma utveckling.

Det står klart att ett fun-gerande Europa med öppna dörrar mot omvärlden är nyckeln till vår välfärd. Trots att EU:s befolkning bara utgör sju procent av världens befolkning så står vi för mer än tjugo procent av den samlade utrikeshandeln, vilket gör oss till världens starkaste handelsområde.

Genom gränsöverskridande samarbete i Europa har vi lyckats riva handelshinder som gör det enklare för företag att erbjuda sina varor och tjänster i alla medlemsländer. Vi sammanför världsledande forskare i europeiska länder i gemensamma EU-finansierade forskningsprojekt, allt för att bidra till att lösa morgondagens utmaningar inom forskningsområden som medicin och energi.

Vi folkpartister, som den här helgen samlas i Örebro, ser möjligheterna i det europeiska samarbetet. I globaliseringens tid är inget land framgångsrikt på egen hand. Det är tillsammans som vi är starka!

Cecilia Wikström

Europaparlamentariker (FP)

Marit Paulsen

Europaparlamentariker (FP)

Olle Schmidt

Europaparlamentariker (FP)

Cecilia Wikström Europaparlamentariker (FP) m fl om EU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons