Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medan branden pågick i Sala ryckte vi ut på 64 larm i länet

Annons

Nerikes Allehanda har förra veckan i ledaren och i nyhetsrubriker flitigt uppmärksammat Nerikes Brandkårs beslut att inte omedelbart sända resurser till skogsbranden Västmanland. Tyvärr grundar sig kritiken på okunskap, och Nerikes Brandkår vill därför göra klart vad som legat till grund för besluten.

Nerikes Brandkår är ett kommunalförbund som ansvarar för räddningstjänsten i åtta kommuner i Örebro län. Vi har 27 brandstationer och ständigt 89 man i beredskap om olyckan skulle inträffa.

Skogsbranden i Västmanland är av en storlek och omfattning som vi i Sverige inte är vana vid. Den har drabbat många skogsägare, fastighetsägare, boende med flera och det görs heroiska insatser från brandpersonal, polis, militär, piloter, sjukvårdspersonal och frivilliga.

Vi inom Nerikes Brandkår lider med de drabbade lika mycket som övriga. Vi lider också med dem som drabbats av olyckor i våra åtta kommuner under samma period, och vi är mycket stolta över de insatser som gjorts av brandpersonal, militär, polis, SOS Alarm och sjukvårdspersonal den senaste veckan.

När branden i Västmanland startade

torsdagen den 31 juli rådde extrem torka och värme och brandfaran var stor i nästan hela Sverige. Nerikes brandkår hade under den dagen fyra skogsbränder på gång samtidigt i Laxå, Lindesberg och Örebro, som kunde ha utvecklats på samma sätt som branden i Västmanland.

Följande sju dagar fortsatte sedan med väldigt många allvarliga händelser, och vi har under den senaste veckan ryckt ut på 64 larm varav flera allvarliga olyckshändelser. Bland annat ryggskadad MTB-åkare i Kilsbergen, brand i Virginska skolan, brand på Rockhammars bruk, barn fastklämd i säng, lägenhetsbrand i Krämaren, garagebrand i Krämaren med många rökfyllda lägenheter och skadade bilar, Oricas sprängämnesbil i trafikolycka, brand på Sakab och inte minst skogsbranden i Gusselby som startade i måndags och som fortfarande kräver resurser.

Som mest har åtta stationer med cirka 30 brandpersonal och 20 hemvärnspersonal jobbat med Gusselbybranden samtidigt, och 25 av våra 27 brandstationer har vid olika tidpunkter varit insatta.

Tack vare mycket gott ledningsarbete och släckningsarbete samt visst väderomslag har vi nu branden under kontroll och kan minska på insatsen.

Ända sedan i söndags har Nerikes Brandkår haft en kontinuerlig dialog med ledningen för skogsbranden i Västmanland, och vi har varit helt överens om vår förmåga att hjälpa till. Det var först under tisdag kväll den femte augusti som vi fick en formell begäran om att ställa upp med släckresurser fram till lördagen, vilken sedan har förlängts till måndag morgon.

Vi har under den senaste veckan analyserat vår beredskap och våra insatser flera gånger per dygn, och först på tisdagskvällen ansåg vi att vår beredskap var tillfredsställande och att vår egen skogsbrand var under kontroll så att vi kunde skicka hjälp. Från onsdag vecka 32 till måndag morgon vecka 33 deltar Nerikes Brandkår i Västmanland med åtta brandpersonal per dygn, tankbil, släckbil och servicefordon samt viss stabshjälp.

Att Nerikes Brandkår fortfarande har en pågående skogsbrand som kräver två stationer på bevakning och eftersläckning samt hjälp till Västmanland innebär att flera av våra tätorter kommer att ha en lägre beredskap under delar av dygn och i stället täckas av närliggande brandstationer.

Trots den mycket intensiva perioden är vi, som deltagit i ledningsarbetet och släckinsatserna inom Nerikes Brandkår, mycket nöjda med de beslut och det arbete som genomförts. Vi har även fått ett starkt stöd från kommunledningen i Lindesberg och från vår direktion. Jag tror också att de fastighetsägare, skogsägare och andra olycksdrabbade inom våra åtta kommuner är mycket nöjda med den hjälp vi kunnat erbjuda.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons