Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Media måste sluta att döma personer efter ålder

Annons

Man ska inte döma hunden efter håren, är ett ordspråk med innebörden att man inte ska döma någon efter utseendet. Men det är precis vad vi gör. Våra fördomar är så djupt rotade att vi inte inser vilka etiketter vi sätter på varandra genom åldersangivelser.

Vad är meningen med att media ständigt skriver om 32-åringen, 54-åringen och 80-åringen? Och hur olika reagerar vi inte på den informationen: är hon/han så ung eller är hon/han så gammal. Nog måste det vara andra upplysningar som kan anses viktigare för att belysa nyheten.

I NA 28 och 29 juni gavs stort utrymme åt en äldre förare bakom ratten. Alla äldre förare bedömdes och diskuterades efter den händelsen. Vem är ”äldre” i dagens samhälle? Jo, alla över 65 år. Varför då? Därför att det är en tidigare åldersgräns för rätt att avsluta arbetslivet. Men vad har det med 2012 års bedömning av livskvaliten i högre åldrar att göra?

”Äldre förare borde hälsotestas. I dag får den numera gravt demente mannen sin dom.”

Händelsen det handlar om är en sjuk person, som efter läkarundersökning i april 2012 visade att mannen var dement. Körförseelsen skedde 16 juni 2012 och polis fanns på plats men lät honom åka vidare.

Hela det beskrivna händelseförloppet med sjuk person vid ratten är så förvirrande att man blir starkt förundrad över våra svenska attityder mot både sjuka och äldre personer. Händelsen den 16 juni borde sjukvård, polis och omgivning vara medskyldiga till.

Redaktionschef Helena Sträng tar upp ovan bilfärd samt sjukdom och dom i NA 30 juni.

Hon konstaterar att en 90-åring är uppiggande och inser att livssanning tolkas inte så enkelt. Inblicken i behandling och bemötande av sjuk person borde få samhällets fördömande och att inte som nyhet meddela att 80-åringen och därmed äldre handlar emot trafikregler.

Beträffande trafikfara är det inte bara äldre som drabbas av nedsättningar. Varje gång som

körkortet ska förnyas kommer meddelande om detta. Det står noga angivet hur fotot ska vara taget. Men inte en fråga om syn- och hörselfunktion eller om övrig egen bedömning ur trafiksäkerhet. Alkoholens inverkan vid bilkörning finns inte nämnt trots att så många dödsolyckor och livslånga handikapp sker under dessa tillstånd.

Att blanda ihop en sjuk persons verklighetsförändring med att alla ”äldre” skulle vara odugliga som bilförare är en grov åldersdiskriminering. Hur skulle samhället klara transportsystemet på annat sätt om inte ”äldre” fick behålla körkorten?

Bästa media och övriga; var god och uppfinn ett annat sätt att presentera människor på än angivande av åldrar. Hur presenterar du dig själv, som 40-åringen eller? Du vill inte kännas vid åren. Varför ser du på andra efter ålder?

Våra attityder till antal levnadsår är så gamla och åldersstigna att vi omedelbart bör upphöra med att döma varandra efter dem. Äntligen kommer även Sverige att ha lag mot åldersdiskriminering utanför arbetslivet. Kanske vi då vaknar och inser att ”äldre” inte betyder lägre mänsklig nivå. Våra bedömningar av högre åldrar måste lyftas till hög nivå med respekt för människor hela livet.

Gunbritt Lindén ParsmoLegitimerad sjuksköterska/synpedagog

Seniorstyrelseledamot (KD

)PatientnämndenNora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons