Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer matematik, mer läxhjälp och förstärkt sommarskola

Annons
Mer matte. Ökad undervisningstid i matematik är en av de reformer som Alliansen lägger fram i vårdbudgeten, skriver företrädare för Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/TT

Kunskap för fler jobb och ordning i statens finanser är fokuset i Alliansens vårbudget som presenterades i onsdags. För att fler jobb ska växa fram i hela landet, och kanske särskilt i Örebro län, är tre områden extra viktiga: mer kunskap i skolan, bra företagsklimat och goda kommunikationer.

Att rusta dagens barn och ungdomar för morgondagens jobb är en grundsten i arbetet för minskat utanförskap. Därför har vi gjort stora förändringar i den svenska skolan med bland annat tidigare betyg, nya läroplaner och fler karriärvägar samt bättre betalt för landets lärare bara för att nämna några reformer. Men det räcker inte. Vi måste göra mer och vill därför gå vidare med viktiga satsningar inom skolområdet.

Vi föreslår följande i vårbudgeten: införa tioårig grundskola, öka undervisningstiden i matematik, förstärka sommarskolan och läxhjälpen, införa betyg från årskurs fyra, minska lärarnas administration, höja studiemedlen samt införa obligatoriskt bedömningsstöd i årskurs ett för läsning, skrivning och matte.

Utöver de skolsatsningar som vi nämner ovan vill vi utöka antalet utbildningsplatser på landets universitet och högskolor inom viktiga yrkesgrupper som till exempel barnmorskor, lärare och specialistsjuksköterskor. För Örebro universitet innebär det 466 nya utbildningsplatser.

Ett viktigt mål för Alliansens politik är att stärka den svenska konkurrenskraften och skapa goda förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag i hela landet. På detta område vill vi gå vidare genom att minska kostnaderna för företagen när anställda är sjuka samt öka stödet för bredbandsutbyggnad på landsbygden.

Vi har ett strategiskt läge mitt i landet, vilket gjort att många företag också har etablerat sina lager inom vårt län. Men det finns flaskhalsar som utgör ett dagligt problem och det försämrar framväxten av fler jobb. God infrastruktur är därför väldigt viktigt för framväxten av nya jobb inom vårt län. Alliansen gör en rekordsatsning på infrastruktur för hela landet och det är av stor betydelse för oss i Örebro län.

Några satsningar inom vår region: Riksväg 50 Askersund-Åsbro byggs om till mötesfri väg, Riksväg 50 Medive-Brattebro blir en ny mötesfri väg samt järnvägen Ställdalen-Kil görs åtgärder som medför förbättrade möjligheter till arbetspendling och för näringslivets godstransporter.

I september är det val. Mot Alliansens politik för fler jobb och ordning i statens finanser står en splittrad opposition. Inte ett enda gemensamt besked har De rödgröna partierna tänkt presentera innan valdagen. Det håller inte, man kan inte komma oförberedd till Sveriges viktigaste jobb.

Det är dags att S, V och MP gemensamt svarar på tre centrala frågor:

1. Vad är er gemensamma skolpolitik?

2. Hur mycket vill ni höja skatten med? Är det Socialdemokraternas 30 miljarder kronor, Miljöpartiets 45 miljarder kronor eller Vänsterpartiets 90 miljarder kr som gäller?

3. Står ni bakom det finanspolitiska ramverket som har säkrat jobben under krisåren genom att vi har haft ordning och reda i statens finanser?

Väljarna förtjänar raka och tydliga gemensamma svar innan valdagen.

Lotta Olsson, rikdagsledamot (M)

Johan Pehrson, rikdagsledamot (FP)

Lars-Axel Nordell, rikdsagsledamot (C)

Helena Vilhelmsson, rikdsdagsledamot (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons