Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer offensiv jobbpolitik med socialdemokratisk regering

Annons
Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas viktigaste prioritering är fler jobb. Att många i Örebro saknar ett jobb att gå till är ett slöseri med människors kunskaper, tid och vilja att bidra till kommunens utveckling. Det är ett slöseri som vi inte har råd med. Ett bra näringslivsklimat är grunden för en positiv utveckling i kommunen.

Örebro är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. I dag bor cirka 140 000 invånare här men redan år 2020 beräknas kommunen ha 151 000. Örebro står för en växande del av Sveriges tillväxt och är i dag den fjärde största arbetsmarknadsregionen i landet. Här finns drygt 13 000 stora, medelstora och små företag. Avancerad industri samsas med högteknologisk forskning och kvalificerad tjänsteproduktion. Logistik, handel, media och kommunikation, IT och besöksnäring är områden där det sker en stark expansion.

De senaste åren har konkurrensen om jobben hårdnat. Det drabbar inte minst unga som ännu inte har haft ett jobb.

Långtidsarbetslöshet kan vara förödande för en ung människas utveckling, självkänsla och möjlighet att någonsin få ordentligt fotfäste på arbetsmarknaden. Ungdomar ska få stöd från första dagen av arbetslöshet. Vi vill att alla arbetslösa ungdomar ska garanteras individuella insatser som innebär ett erbjudande om utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar.

Kommunen och de kommunala bolagen har stora möjligheter att påverka den lokala arbetsmarknaden och att bidra till att det finns relevanta praktik- och utbildningsplatser. Under de senaste åren har det gjorts banbrytande insatser i Örebro för att få fler i arbete.

Det kommunala bostadsföretaget Öbo har sett till så att renoveringarna i Vivalla också ger jobb åt arbetslösa Vivallabor. Entreprenören Skanska har förbundit sig till att 50-80 arbetslösa Vivallabor ska få utbildning eller jobb i projektet. Hittills har resultatet varit lyckat. Projektet pågår i fyra år och de personer som får en plats har varit arbetslösa under lång tid.

Med en socialdemokratisk ledd regering skulle möjligheterna för en offensiv jobbpolitik öka ännu mer.

Vi behöver en regering som bygger ut utbildningarna på yrkeshögskolor och universitet för de branscher där företag vill rekrytera, och som satsar på bristyrkesutbildningar för dem som är arbetslösa i dag. En socialdemokratiskt ledd regering skulle också låta staten ta över ansvaret för andra sjuklöneveckan – vilket skulle göra det tryggare för företag att anställa äldre och dem som varit sjukskrivna tidigare.

Vi kommer driva på en utveckling där vi skapar förutsättningar för företag att växa och för att människor ska få möjlighet till egen försörjning. Vi kommer aldrig att acceptera den höga arbetslöshet som i dag råder under den moderatledda regeringen. Vårt mål är tydligt, vi ska år 2020 ha EU:s lägsta arbetslöshet. För det krävs det mod att prova nya metoder och inte hålla fast vid sådant som inte ger resultat.

Lena Baastad

Kommunstyrelsens ordförande (S)

Örebro

Magdalena Andersson

Ekonomisk-politisk talesperson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons