Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer respekt och mindre raljans, Magnusson (KD)

Annons

Svar på Marie Magnussons debattartikel (NA 11/12)

Det vore klädsamt om Marie Magnusson (KD) visade lite mer respekt för oroliga föräldrar som väljer att höra av sig till oss politiker än att anklaga dem för fake news. Den typen av retorik får gärna stanna i tveksamma kretsar på nätet, inte brukas av ledande kristdemokrater.

Flera upprörda föräldrar har hört av sig till oss och berättat att deras förskolor, mot deras uttryckliga vilja, valt att begränsa sitt Luciafirande genom att till exempel inte ha luciatåg. Totalt så har vi fått vittnesmål från fyra olika förskolor. Det är trovärdigt för oss, och det borde vara trovärdigt även för Magnusson om hon tar sitt uppdrag i Förskolenämnden på allvar.

För oss moderater är det inte acceptabelt att barn exkluderas från en fin tradition på grund av att förskolorna inte känner till vilka politiska beslut som har tagits.

Enligt de föräldrar som hört av sig till oss så ska förskolorna i minst ett fall ha angett rädsla för att stöta sig med familjer med icke-kristen bakgrund som motivering till sitt beslut. I andra fall ska förskolorna ha hänvisat till att vissa familjer inte har råd att köpa luciakläder till barnen.

Som Magnusson påpekar ska Örebros förskolor vara kostnadsfria. Det innebär att kommunen ska bistå med inköp av lucialinnen och annat. Vi vet detta eftersom vi var med och tog beslutet, men uppenbarligen vet alla förskolor inte om detta. Det är till dem Magnusson ska vända sig med sina upplysningar.

För oss moderater är det inte acceptabelt att barn exkluderas från en fin tradition på grund av att förskolorna inte känner till vilka politiska beslut som har tagits. Om föräldrarnas uppgifter stämmer så får Magnusson bakläxa – se till att informationen om kostnadsfri förskola når ut till alla berörda.

Vi har nu ställt en skriftlig fråga till nästa veckas fullmäktigesammanträde om hur det egentligen ligger till med luciafirandet i Örebros förskolor, för vi lyssnar på oroliga föräldrar och tar deras synpunkter på allvar. Frågeställningen lyder: Stämmer det att vissa förskolor i Örebro har valt att inte fira Lucia med ett luciatåg i år? Om ja, varför har de tagit detta beslut?

Vi uppmuntrar Magnusson att i egenskap av ordförande i Förskolenämnden lyssna uppmärksamt på svaren, och därefter föra en respektfull diskussion om sakfrågan.

Anders Åhrlin

Maria Haglund

Moderaterna, oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons