Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljö. Örebro kommun gör framsteg i klimatarbetet Nu måste även koldioxidutsläppen minskas

Annons

När SOM-institutet redovisar vad människor i Sverige oroar sig mest för 2011 så består toppen på listan av miljöförstöring och förändringar i jordens klimat. Människor är engagerade i miljö- och klimatarbetet. Det märks i Örebro kommun där klimatarbetet går framåt i. Uppföljningen av kommunens klimatplan visar att vi fortsätter minska våra koldioxidutsläpp

Örebro kommun kommer som organisation nå sitt mål om en halvering av koldioxidutsläppen till 2020. Genom energieffektiviseringar och förändrad konsumtion av energi minskar kommunens klimatbelastning. Numer är också Örebro kommun en av Energimyndighetens ”spjutspetskommuner” i arbetet med uthållig kommun. I ett nästa steg investerar nu Örebro kommun i vindkraft. I ett gemensamt bolag med Kumla kommun rivstartar arbetet. Företag och privatpersoner ska kunna bli delägare och andelsägare.

Genom hårt arbete är nu 33 procent av de livsmedel kommunen köper in ekologiska. Kommunen jobbar med smartare mat, att vi ska slänga mindre mat och hur vi kan äta mer mat efter säsong.

Arbetet med att fler ska välja att gå, cykla och åka buss eller tåg fortsätter. Just nu pågår arbete med nya pendeltåg i vårt län, med en bättra järnvägslösning i Örebro och det viktiga projektet ”Hållbart resande i företag och organisationer”.

Men detta räcker inte. Vi måste också lyckas minska koldioxidutsläppen i Örebro kommun som geografiskt område. Här behövs ett större samarbete mellan privata och offentliga aktörer. Örebro läns landstings nya miljö- och hållbarhetsprogram är ett exempel. Vindkraft i privat-offentligt ägande är ett annat. Vi behöver också få kraft i arbete för hur vi på ett smartare sätt kan minska vägtrafiken till förmån för cykel och kollektivtrafik.

Nyckeln till Örebros framgångar bygger på hårt arbete. Här kan särskilt det parlamentariska arbetet lyftas fram där Örebroarnas företrädare blivit överens över partigränserna i klimatfrågan. Klimatarbetet har också fått högsta prioritet och kommunen har skaffat sig kompetens för att driva arbetet framåt.

Örebro kommer behöva växla upp delar av sitt klimatarbete, men grunden för en hållbar stad är lagd. Arbetet behöver fortsätta i samma anda av samförstånd och långsiktighet. Samarbetet och ledarskapet bland tjänstemän, politiker, privata aktörer och andra organisationer är ett nav i ett framgångsrikt klimatarbete.

Nu kavlar vi upp ärmarna för det kommande arbetet. Tillsammans kan vi byta oro till ett arbete för en hållbar stad. För vårt klimatarbete är inte bara bra för miljön och vårt välbefinnande, det gynnar också tillväxten och ökar vår konkurrenskraft.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons