Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöministern nyinviger Tivedens nationalpark: Grön tillväxt stärker småföretagande på landsbygden

Annons

Svenska natur- och ekoturismföretag omsätter i dag 3,6 miljarder kronor varje år och har stor potential att växa. Genom regeringens förslag på sänkt moms på guidningar och med naturturism som ny inriktning inom naturbruksprogrammet får branschen nu ytterligare stöd till att utvecklas. Natur- och ekoturism är ett gott exempel på hur den ekonomiska utvecklingen i Sverige kan stärkas på ett hållbart sätt.

I dag invigs utvidgningen av Tivedens nationalpark. Nationalparken och alla småföretag knutna till parken är utmärkta exempel på att besöksnäring kan växa runt ett besöksmål som består av vacker och tillgänglig natur. Allt fler internationella turister vill vistas i och uppleva vår svenska natur. Just Tiveden besöks av över 100 000 personer årligen, runt 70 000 av dem kommer från Tyskland och Nederländerna. Det är aktiviteter som guidningar, fiske, kajakpaddling och forsränning som drar besökare till Sverige.

Tivedens nationalpark skapar jobb och näringsverksamheter för bygden och den omgivande infrastrukturen med upplevelser, hotell och mat lockar nya turister. När Laxå kommun, som Tivedens nationalpark till stora delar är belägen inom, beslöt att utropa kommunen till Sveriges första ekoturismområde, stärktes också värdet på nationalparken och näringen.

Naturturismen är en kraft att räkna med, men den är starkt beroende av rätt förutsättningar. Friheten att röra sig i naturen är avgörande. Viktigt är även likvärdiga skattevillkor som andra turistföretagare har, goda relationer med kommuner och länsstyrelser samt möjlighet att göra avtal med markägare. En nyligen gjord kartläggning från turismforskningsinstitutet Etour vid Mittuniversitet visar att över en tredjedel av företagen anser att de är i en tillväxtfas.

Därför har Miljöpartiet, i regeringen, drivit fram ett antal reformer för att öka möjligheten för fler småföretagare i branschen och för fler människor att komma ut i naturen:

a) Sänkt moms på naturguidningar från 25 procent till 6 procent från 2018. I dag får du betala 6 procent moms om du kollar på en älg i en djurpark, men 25 procent moms om du bokar en guidning för att kolla på älgen i skogen. Vi tycker att naturguidningar bör likställas med andra liknande turismtjänster och vill att momssatsen ska vara lika. Förslaget har nyligen remitterats och väntas ingå i regeringens höstbudget.

b) Ökat skydd och skötsel av värdefull natur med nästan en miljard kronor årligen från 2016. Regeringen har avsatt närmare 3,5 miljarder kronor extra under mandatperioden.

c) Naturturism blir en egen inriktning inom naturbruksprogrammet. Regeringen kommer i höst att ge Skolverket i uppdrag att skapa en ny inriktning inom naturprogrammet: naturturism. Detta är ett bra sätt att säkra kompetensförsörjningen i en växande bransch.

d) Nästan dubblerat stöd till friluftsorganisationerna i Sverige. I budgeten för 2016 ökade regeringen anslaget från 28 till 48 miljoner kronor per år. Dessa spelar en avgörande roll inte minst för ungas möjligheter att komma ut i naturen.

Att Sveriges natur blivit en stor attraktion för besökare från utlandet är positivt. Lokala småföretag får en chans att växa och bli fler bidrar besöken till ökad förståelse för natur- och miljövård. I framtiden är det viktigt att mer värdefull natur får skydd för att säkra den ekologiska balansen. Men också för att ge en skjuts åt natur- och ekoturismen. Grön tillväxt är framtiden för ett hållbart samhälle.

Karolina Skog (MP)

miljöminister

Mats Gunnarsson (MP)

regionråd, Region Örebro län

Sara Pettersson (MP)

1:e v ordf, Kommunstyrelsen, Laxå kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons