Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet har en romantisk bild av hur livet är på landet

Vi i Landsbygdspartiet oberoende (LPo) har kritiserat sittande regering en hel del beträffande landsbygdspolitiken. Helt logiskt, då de styrt i åtta år och inte presterat bra på det området. Nu med mindre än en månad kvar till valet måste även oppositionen granskas hårdare.

Annons
Svensk glesbygd. Landsbygdspartiets företrädare skriver att de vill verka för en långsiktigt livskraftig landsbygd och kritiserar samtidigt Miljöpartiet för att ha en romantisk syn på hur livet på landet ska levas. Arkivfoto: Jonas Eriksson

Miljöpartiet vill kraftigt höja drivmedelspriserna så att ett boende och verkande på landsbygden kraftigt försvåras. I sin skuggbudget för 2013 föreslogs en milskatt för tung trafik på 14 kronor per mil utöver mycket kraftiga höjningar av dieselskatten. Sedan vill de att tjugo procent av all skog inte ska få avverkas förrän den är minst 140 år, vilket drabbar mindre privata skogsägare extra hårt eftersom de generellt driver ett miljövänligare och mer småskaligt skogsbruk än skogsbolag och stat.

Vidare vill MP ha ett totalt skydd av rovdjur, vilket innebär en ren katastrof för både djurägare och skogsägare. Ett vargrevir sänker marknadsvärdet på fastigheterna mycket kraftigt och älgen försvinner. Betesdriften kommer att minskas radikalt och våra vackra, artrika hagmarker förbuskas. Åtskilliga rödlistade arter i vår flora kommer utrotas.

På energisidan vill man fylla svensk landsbygd med vindkraftverk, låta staten ta hand om (eventuella) överskott som sedan ska återinvesteras i städerna.

Språkröret Åsa Romson har sagt att under nästa mandatperiod ska minst två-tre kärnkraftsreaktorer avvecklas medan riksdagsledamoten Per Bolund (MP) vill exportera el till Baltikum. Här finns återigen den verklighetsfrånvända politiken som kommer generera importbehov av smutsig kolkraft om vi går för fort fram, som i exempelvis fallet med svenska djurskyddslagar. Över hälften av vår mat importeras för att svenska producenter slagits ut av billigt fulkött.

Vi i Landsbygdspartiet oberoende vill förbättra möjligheten att leva på landsbygden och att en del av de resurser som tas från landsbygden i energiuttag eller råvaror ska stanna kvar i kommunen och användas för landsbygdsutveckling.

Vi arbetar för öppna landskap, bevarande av landsbygdsskolor, lokalproducerad mat i skolor och äldrevård och motsätter oss genmodifierade produkter.

I stället för ett femte jobbskatteavdrag vill vi sänka skatten för pensionärer. Vi tror att skogen och de gröna näringarna är nyckeln till framtida energiförsörjning. Därför är det extra viktigt med stark livskraftig skog – som inte hämmas av restriktioner utan verklighetsförankring.

Vi anser att den landsbygdspolitik som bland annat MP vill driva baseras på teoretiska grunder som många gånger får helt motsatt effekt i verkligheten. En romantiserande bild av hur man önskar och tror att det ska bli förbyts ofta i ett bryskt uppvaknande av hur det sedan blev.

Lite paradoxalt så bor och verkar en kraftig majoritet av MP:s väljarbas inne i de större städerna, men vill hämma och bestämma väldigt mycket över den del av Sverige som de enbart har teoretiska kunskaper om.

LPo är alternativet med sunt förnuft, som på ett balanserat sätt vill driva och verka för en långsiktigt livskraftig svensk landsbygd, anpassat efter verkligheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons