Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska matsvinnet i jul

Annons
Ett julbord dignar av mat. Med lite bättre planering så går det att njuta av julens läckerheter utan att man behöver kasta mat efteråt.FOTO: Robin Haldert / TT

Länsbornas inköp av livsmedel ökade med 325 miljoner kronor förra året. Samtidigt kastas mer än 13 000 ton fullt ätlig mat av hushållen Örebro län varje år, vilket motsvarar utsläppen från nästan 11 000 flygresor till Thailand. Julen är ett gyllene tillfälle att tänka om kring matslöseriet, eftersom det är då vi slänger mest mat.

En tredjedel av all mat som produceras i världen förstörs, förfars – eller kastas. Det är den tredje största källan till utsläpp av växthusgaser i världen. I fattiga länder saknas det ofta kylanläggningar för färskvaror eller lador som skyddar mot regn. Bönder förlorar inkomster och människor går hungriga för att livsmedel går till spillo.

FN har satt ett mål att matsvinnet ska halveras till år 2030 och Sveriges regering har en treårig strategi för att arbeta med frågan.

I vår del av världen handlar det framför allt om mat som kastas trots att den är fullt ätbar. FN har satt ett mål att matsvinnet ska halveras till år 2030 och Sveriges regering har en treårig strategi för att arbeta med frågan. Men än så länge ser det inte ut som att svenskarnas matsvinn minskar.

Trots att hushållen i Örebro län kastar över 13 000 ton fullt ätlig mat årligen (Livsmedelsverket 2015) ökade inköpen av livsmedel i länet med 325 miljoner kronor förra året, enligt SCB. Räknar man bort prisökningar har länsborna konsumerat 3,1 procent mer livsmedel och drycker än föregående år.

Trenden blir ännu tydligare över tid, livsmedelskonsumtionen steg med 93 procent från år 2000 till år 2016 – nästan en fördubbling. Även köttkonsumtionen har ökat stadigt och svenskens genomsnittsförbrukning satte rekord förra året med 87,7 kilo kött. En ansenlig del av ökningen är sannolikt mat som slutar i soptunnan. Så kan det inte fortsätta.

När man kastar en avokado slänger man också bort 200 liter vatten, som har gått åt för att odla den.

Den mat som länsinvånarna kastar varje år motsvarar utsläppen från nästan 11 000 flygresor till Thailand tur och retur. Utöver de utsläpp som uppstår vid produktionen av livsmedel belastar matsvinnet vår planet även på andra sätt. När man kastar en avokado slänger man också bort 200 liter vatten, som har gått åt för att odla den. Matproduktion bidrar ofta till negativ miljöpåverkan genom omfattande användning av konstgödning och bekämpningsmedel.

Vårt matsvinn behöver halveras – och det kan omöjligt ske utan att hushållen tar ansvar för sin del. Julen är en tid när vi kastar ännu mer mat än vanligt. Hos ett genomsnittligt hushåll ökar matsvinnet med 12 procent över jul. Låt det inte bli så hemma hos er.

Anneli Rogeman

vd We Effect

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons