Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna är partiet för de som vill jobba

Annons

Replik till Matilda Ernkrans, Andreas Svahn och Kenneth Nilssons ”De svaga får beta notan” (NA 17/10)

Moderaterna är partiet för dem som jobbar, vill jobba – och har jobbat. Alla de människor som bär upp vårt samhälle måste både höra och märka att Sverige bryr sig om deras slit och att samhällets kärnfunktioner fungerar när de behöver dem. Vår politik tar sikte på att lösa Sveriges stora samhällsproblem och rustar svensk ekonomi för den dag då konjunkturen vänder ner igen.

Satsningar på dem som har det sämst ställt har fått hjulen i ekonomin att snurra snabbare, skriver S-företrädarna. Snarare tycks det som att Socialdemokraternas hjul snurrar i gamla hjulspår. Antalet långtidsinskrivna hos Arbetsförmedlingen är fler nu än när regeringen tillträdde, trots tre år av brinnande högkonjunktur. Regeringen är längre ifrån att nå sitt arbetslöshetsmål nu än när man tillträdde. Det tar över nio år innan hälften av de nyanlända har någon form av anställning. Vårdköerna har fördubblats sedan Löfven blev statsminister och våldtäkter läggs på hög hos Polisen. När vi moderater, i vår budgetmotion, tydligt prioriterar att komma till rätta med dessa problem så faller det tydligen inte länets socialdemokrater i smaken.

I Örebro län får 166 000 personer sänkt inkomstskatt med vårt förslag.

Vi stärker arbetslinjen genom att sänka skatten med tydlig inriktning mot vanliga löntagare och lägre inkomster. För ett hushåll med en busschaufför och en undersköterska som har två barn innebär detta 1 000 kr mer per månad. I Örebro län får 166 000 personer sänkt inkomstskatt med vårt förslag. För att det alltid ska löna sig bättre att arbeta än att leva på bidrag föreslår vi att ett bidragstak införs. Moderaterna sänker också skatten för Sveriges pensionärer samtidigt som vi även gör det mer lönsamt att stanna kvar i arbete något eller några år längre.

Inte minst fokuserar vi på att lösa Sveriges stora samhällsproblem. Moderaterna gör den största budgetsatsningen på lag och ordning i Sverige på över tjugo år. Det handlar om att bekämpa vardagsbrottsligheten, de kriminella gängen och öka den grundläggande tryggheten i hela Sverige. Satsningen möjliggör 255 fler polisanställda i Örebro län.

När ekonomin går bra gäller det att bygga upp buffertar och genomföra strukturreformer som bygger Sverige starkt.

Vårdköerna har fördubblats, på bara tre år, under nuvarande regering. Region Örebro län, som varit S-styrt under lång tid, tillhör de sämsta länen i landet när det gäller att ge sjuka operation eller behandling i tid. Detta skapar oro, lidande och undergräver tilltron till att välfärden finns där när vi behöver den. Totalt satsar vi därför 19 miljarder kronor den kommande budgetperioden för att korta köerna och höja kvaliteten i vården, det vill säga mer än regeringen.

Integrationen fungerar inte. Därför bör integrationsplikt införas och tillsammans med Alliansen vill vi att fler får möjligheten att lära sig jobbet på jobbet genom inträdesjobb. Moderaterna rustar också Sverige för sämre tider. När ekonomin går bra gäller det att bygga upp buffertar och genomföra strukturreformer som bygger Sverige starkt. Medan regeringen lagt fram en budget som kanske gynnar Socialdemokraterna på kort sikt, har Moderaterna presenterat en budget för 2018 som tar ansvar för Sverige på lång sikt.

Elisabeth Svantesson

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson

Anders Åhrlin

länsförbundsordförande Moderaterna och kommunalråd i Örebro kommun

Ola Karlsson

oppositionsråd Moderaterna, Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons