Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill skapa ökad trygghet i Örebro

Det ska vara tryggt att bo, leva och jobba i Örebro län. Så är det tyvärr inte i dag. Enligt Brottsförebyggande rådet är Örebroare mer rädda än andra för att utsättas för brott. Det är polisens uppgift att utreda brott och gripa brottslingar, men landsting och kommun kan bidra till det brottsförebyggande arbetet.

Annons
droger. Beslagtagen narkotika hos polisen. Skribenterna kräver ökade satsningar på missbruksvården i Örebro.  Arkivfoto: Tobias Röstlund/TT

Beroendecentrum gör i dag ett bra arbete för att motverka beroenden och dopning. Kunskapen de har kan användas för att utbilda både egen och kommunernas personal i missbruksprevention och riskbeteenden.

Läkemedelsmissbruk är ett stort samhällsproblem. Cirka 65 000 människor i Sverige tros vara läkemedelsberoende. I missbrukarkretsar finns en kunskap som ofta överstiger läkares om hur läkemedel kan blandas och manipuleras för att ge det eftersökta ruset. Vi vill ge Beroendecentrum, som har mer kontakt med missbruk och missbrukare än andra delar av vården, förutsättningar och uppdrag att kontinuerligt fortbilda vårdpersonal i hur läkemedel kan användas i en missbrukarmiljö och vad vården kan göra för att motverka det.

De två senaste åren har antalet unga som söker sig till Beroendecentrum i Örebro för att få hjälp med missbruk legat på en högre nivå än tidigare. Försäljning av hasch och cannabis sker enligt dem på våra gymnasieskolor. Det finns en tillåtande syn på dessa droger bland unga och tillgången uppges vara god.

Ingen ska hamna i missbruk, allra minst barn. Samtidigt kommer rapporter från både Stockholmspolisen och Beroendecentrum om ett ökat narkotikabruk på skolorna. De unga som faller igenom till ett missbruk hamnar i en mycket utsatt position som mycket väl kan ge ärr för livet. Anabola steroider är också ett växande problem, främst bland unga. Tonåren är för många en tid av osäkerhet, särskilt gällande den egna kroppen. Samtidigt är anabola steroider särskilt farliga för en person som befinner sig i puberteten.

Bruk av anabola steroider för med sig personlighetsförändringar som ökad aggressivitet, paranoia och koncentrationsstörningar. I båda dessa fall har såväl kuratorer som skolsköterskor stora möjligheter att upptäcka riskbeteenden, missbruk och unga som far illa. Utbildad och kunnig skolpersonal kan upptäcka bruk av narkotika utan test och detsamma gäller bruk av anabola steroider. De som använder dopning bygger en annorlunda muskulatur än andra.

Vi vill att Beroendecentrum och skolhälsovården i Örebro inleder ett formellt samarbete för att öka kunskapen om droger och anabola steroider och att hjälpa unga innan de fastnar i missbruk. Syntetiska cannabinoider, i dagligt tal kallat ”Spice”, är ett problem som ökar lavinartat. Det är också en farlig drog vars bruk är förenat med stora risker. Tyvärr ser vi att den är som populärast bland unga. Östra Göinge, en liten kommun i Skåne, upptäckte att flera elever på skolorna brukade just Spice. I stället för att sopa problemen under mattan kopplades såväl socialtjänst som polis in. Skolorna kallade till föräldramöte om farorna med drogen. Elever som testades positivt fick stöd och hjälp, och tack vare deras berättelser kunde polisen gripa langarna.

Örebro kommun och Örebro län ska vara tryggt. Men då krävs en politisk ledning som prioriterar kampen mot missbruk i samhället. Nya Moderaterna är det partiet. Vi är Örebros trygghetsparti.

Katarina Tolgfors och Anders Åhrlin (M) om missbruksvården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons