Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mödravård. Två miljoner kvinnor lider av svåra förlossningsskador Bättre bistånd behövs

Annons
Pristagare. För några år sedan mottog den afrikanske läkaren Denis Mukwege Olof Palmepriset av Lisbet Palme. Arkivbild: Fredrik Sandberg / SCANPIX

De borde få vara stolta och glada mammor. I stället lever de i lidande, skam och utanförskap. Två miljoner kvinnor i världen har så svåra förlossningsskador att de inte längre kan hålla tätt. Den goda mödravård som är så självklar för oss finns inte där för dem – trots världens löften. Till de länder där läget är allra sämst hör DR Kongo.

Med rätt vård kan kvinnorna få sina liv tillbaka, men tyvärr utförs i dag många fisteloperationer av läkare som saknar tillräcklig kompetens. Och då finns risk för att skadorna i stället blir kroniska. Därför måste biståndsaktörer ta sitt ansvar för att enbart certifierade läkare utför dessa ingrepp, menar PMU och Panzisjukhuset.

Om tre år ska mödradödligheten ha minskat med 75 procent, enligt FN:s femte millenniemål. Men av alla åtta millenniemål för att halvera världens fattigdom, är det längst ifrån att nås. Ännu dör tusen kvinnor varje dag under graviditet eller förlossning för att de bor i ”fel” del av världen, och miljontals får svåra förlossningsskador. Enligt UNFPA går 15 miljarder dollar i produktivitet förlorade varje år på grund av mödra- och spädbarnsdödligheten.

Reproduktiv hälsa borde ges absolut högsta prioritet. Ändå är det inte så. Och att de biståndsmedel som anslås inte alltid ger tillräckligt bra vård, gör läget ännu värre.

I DR Kongo hör mödradödligheten till den högsta i världen. Dålig tillgång till vård, fattigdom, brist på kunskap, svag infrastruktur och politisk oro är bidragande orsaker. Ofta föder kvinnorna sina barn hemma, utan kvalificerad hjälp.

Den akuta bristen på utbildade barnmorskor och läkare orsakar många svåra och utdragna förlossningar, ofta med gynekologiska fistlar som följd.

Totalt lider över två miljoner kvinnor i världen av fistel, och varje år drabbas uppskattningsvis 100 000. Det uppstår hål mellan urinblåsa eller ändtarm och vagina, som skapar stort fysiskt lidande eftersom man inte kan hålla tätt. I DR Kongo stöts många av dessa kvinnor bort till ett liv i skam och isolering, där de inte kan eller får arbeta. Och att problemet är så utbrett i landet, gör att hela samhällsutvecklingen hämmas.

Som ett av få sjukhus i östra DR Kongo, har Panzisjukhuset expertis inom fistelvård. Mellan 2009 och 2011 utförde dess kirurger 755 fisteloperationer personalen har identifierat hundratals nya fall.

Problemen kan i många fall förutspås och förhindras av kompetent vårdpersonal. Men ett dåligt utfört kejsarsnitt kan i stället orsaka en fistel, och bristfällig kirurgi kan sedan göra fistelskadan kronisk.

Enligt forskningen minskar förutsättningen för att bli fullständigt återställd med varje ingrepp som genomförs. En studie publicerad av Panzisjukhuset 2011 visar att nästan 20 procent av de fall man opererat mellan 2005-2007, hade orsakats av tidigare behandlingar, främst kejsarsnitt men även fisteloperationer.

Sverige och andra givarländer har fått upp ögonen för situationen i landet och börjat lägga pengar på denna typ av vård. Det väcker hopp! Men anslagen täcker inte alltid tillräckligt kvalificerade utbildningar. Och när sedan den personal som utför ingreppen inte är kompetent nog, finns det risk att biståndet i sig vållar nya problem. Fortfarande finns det ett akut behov av mer heltäckande och målmedveten policy på detta område, liksom gedigen utbildning av läkare inom fistelkirurgi.

Därför förespråkar vi en certifiering och koordinering inom fistelvården i DR Kongo. Medan fistlar i vissa fall är relativt enkla att reparera, är andra mer komplicerade. Men kirurgen måste alltid ha specialkompetens inom området. Vi menar att den ska ha förvärvats genom ett grundligt utbildningsprogram på minst nio månader, och genom praktisk tillämpning så att den hålls uppdaterad.

Panzisjukhuset har både den expertis och de faciliteter som behövs för att leda utbildningen av medicinsk personal inom fistelvård, och att sprida denna kunskap över regionen.

Fler läkare måste få de grundläggande kunskaper som krävs för att utföra kejsarsnitt och fistelkirurgi, och fram för allt inse vikten av att remittera svårare fall till personal med högre kompetens. Och det är givarnas ansvar att se till att de utbildningar de stödjer håller måttet.

Nedräkningen har börjat och varje steg mot att förbättra mödrahälsovården i världen är oerhört viktigt. Då får inte själva biståndet skada mer än det gör nytta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons