Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet tillhör kommunens kulturarv och bör skyddas

Kommunledningen i Örebro (S, KD, C) vill lägga ner ett av norra Europas få kvarvarande läroverksmuseer och skänka bort samlingarna. Det handlar om det biologiska museet på Karolinska skolan. Folkpartiet reagerar kraftigt mot dessa planer! Museet är ett unikt tidstypiskt kulturminne från 1864 som måste bevaras i Örebro!

Annons
Biologiska museet i Karolinska skolan.

Museets stora och unika värde ligger i den intakta 1800-talsprägeln, med en museisal ritad av professor Sven Lovén efter förebild från gamla Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Det handlar om museihistoria! Men där finns också gallerier och djur på klossar, som saknar motstycke i Sverige. Likaså vetenskapligt intressanta djur, bland annat en sällsynt jungfrutrana, skjuten i Asker 1857 samt exotiska fåglar, insekter snäckor och fågelägg.

Evolutionsmuseet i Uppsala säger i ett utlåtande att museet har ett stort vetenskapshistoriskt värde ur ett internationellt perspektiv. Man säger dessutom att det bästa vore att föremålen, knutna till Närkes historia, hålls samlade och förvaras i befintliga lokaler.

Det finns många olika värden som tas till vara när man bevarar museet. Eftersom det inte är ett biologiskt museum i dagens mening utan ett skolmuseum, en sorts naturaliekabinett, ger det oss en bild av hur man i slutet av 1800-talet ville lära sig mer om naturen genom att flytta den inomhus. Stora ansträngningar gjordes att hitta för eleverna intressanta och exotiska djur. Ett exempel på detta är huvudet av den indiska cirkuselefant, som dog i Örebro.

Ett annat stort värde ligger i att kunna fortsätta den forskning som Erik Rosenberg påbörjade. Han bevisade genom jämförande studier mellan uppstoppade fågelkroppar och nyligen döda att kvicksilver lagrades i fåglarnas kroppar. Samlingen kan bli mycket intressant för forskningen i framtiden genom dagens tillgång till modern dna-teknik!

Samtidigt med den nu planerade renoveringen av hela den Karolinska skolan inklusive museet måste också hela samlingen gås igenom. Underhållet har varit eftersatt. En konservator bör under renoveringsåret få det uppdraget. Sammantaget kommer detta att ge biologiska museet en tydlig statushöjning och öka attraktionskraften.

Folkpartiet anser att museet tillhör Örebro kommuns kulturarv och måste skyddas. Vi tror att den uppfattningen delas av många. Därför tror vi också att de ekonomiska frågorna kommer att lösas. Utöver kommunens egna insatser kan samarbete inledas med länsmuseet. Därutöver finns flera stiftelser, fonder och donationer som kan ge bidrag.

Örebro har på många områden en kulturhistoria att vara stolt över. Kommunen har nu ansvaret för att ett unikt kulturarv och stor sevärdhet bevaras. Om allt går enligt planerna kommer Karolinska skolan att återinvigas under jubileumsåret 2015. Då kan Örebro kommun samtidigt få återinviga det anrika biologiska museet och dess nyrenoverade samlingar!

Börje Ström

Andre vice ordförande Kultur och Medborgarnämnden (FP)

Karolina Wallström

Andre vice ordförande programnämnd Barn och Utbildning (FP)

Yngve Alkman

Ledamot Programnämnd Samhällsbyggnad (FP)

Jerk Alton

Ersättare byggnadsnämnden (FP)Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons