Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA borde ge en rättvisare bild av Juholt

Annons

Jag har försökt följa och förstå det som hänt sedan Håkan Juholt valdes till ordförande för S. Det som faktiskt hänt är en sak och inte särskilt märkligt. Det som förvånar är i stället olika mediers beskrivning av skeendet. Att kvällstidningar inte i första hand strävar efter korrekta bilder som underlag för allmänhetens möjligheter att själva ta ställning förvånar väl ingen. Men när en seriös tidning som NA hemfaller åt samma slags journalistik blir i varje fall jag ledsen. En oberoende liberal publikation borde ha större krav på sig själv. Huvudledaren den 3 december där rubriken är ”Han kan bli S-ledare”, där med ”han” menas John Cleese utgör ett bottennapp som är svårt att överträffa.

Ett uttalande av Björn Rosengren används som stöd för att Juholt måste avgå. Detta skulle han, Thomas Östros och Sven Erik Österberg ha kommit fram till under en middag. Efter att ha konfronterats med en bandinspelning av sitt eget uttalande – han visste inte att bandspelaren var på – påstår han att det hela var ett skämt. I NA:s ledare blir även denna skabrösa historia något som, antydningsvis åtminstone, kan läggas Håkan till last.

Tekniken som används för att bevisa att S valt fel ledare är att återupprepa ett fåtal händelser. Först misstaget med bostadsbidraget. Att riksdagen inte har några tydliga regler för vad som gäller bekräftades så sent som för en vecka sedan av riksdagens chefsjurist. Riksdagens partier har för några veckor sedan för övrigt kommit överens om att utreda och fastställa regler för bostadsbidrag men även andra förmåner för våra parlamentariker. Inte en dag för snart. För övrigt betalade Juholt omedelbart tillbaka de pengar han fått för mycket.

De konkreta politiska frågorna där Juholt beskylls för velighet är i praktiken ett fåtal, men fås genom upprepningar att verka otaliga. Libyenfrågan hade kunnat hanteras bättre. När det gäller det fortsatta engagemanget för Sveriges del i Afghanistan föreligger en uppgörelse mellan S och regeringen. Att Håkan Juholt tog bestämt avstånd från Morgan Johanssons förslag om två sorters svenska medborgare, som tas upp av Lars Ströman den 29 november, borde snarast betraktas som en merit. På en punkt är emellertid även jag kritisk och det gäller tjafset kring partiernas placering i TV-studion vid partiledardebatter. Jag är inte säker på att svenska folket riktigt inser storheten i placeringsfrågan.

Låt mig avslutningsvis erkänna att Håkan har kommit att bli en mycket nära vän till mig. Detta faktum har hindrat mig från att tidigare uttrycka mina åsikter enligt ovan. Efter mycket grubblande har jag ändå kommit fram till att jag vill markera var jag står och att jag är besviken på NA.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons