Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringsliv och föreningar måste hjälpas åt att ge unga en framtid

Annons
träning. Somalia Bandy i omklädningsrummet på hemorten Borlänge.        Arkivfoto: Pontus Lundahl /TT

Vår målsättning är enkel, vi vill skapa fler jobb till unga och en förbättrad integration som gör det möjligt för alla att skapa sig en bättre framtid i Sverige.

Genom vår turné, som nyligen startade med fullt hus i Luleå och sedan följdes upp med filmvisning i Sveriges riksdag för statsministern och 150 riksdagsledamöter, vill vi skapa en konkret idébank, initiera fler nyskapande integrationsprojekt och påbörja ett arbete för att tillsammans bygga ett mer välkomnande samhälle.

Ett samhälle som tar till vara på alla människors kraft och vilja att bygga ett bättre Sverige och inte låter de enda konkreta förslagen formuleras av de som driver frågan utifrån en riktning mot intolerans och isolation.

Precis som på många andra håll i landet finns det i dag i Örebro kommun över 2 000 arbetslösa ungdomar och en hög andel arbetslösa utrikesfödda. Varför ser det ut så och vad kan vi tillsammans göra för att förändra situationen?

Nu på måndag debatterar vi frågan i Örebro med inbjudna politiker och företrädare för närings- och föreningsliv och fortsätter att bygga den nationella idébanken för förändring.

Vi är övertygade om att vi genom att skapa naturliga möten också kan skapa en naturlig integration som river murar och hinder när människor väl börjar prata och göra saker tillsammans.

På bara några år kom 3 000 somalier som flyktingar till Borlänge. För att bryta ett utanförskap och möjliggöra ett möte mellan ortsbor, både svenskfödda och utlandsfödda, skapade vi ett somaliskt landslag i bandy som skulle delta i VM.

Ingen av de somaliska invandrarna hade stått på ett par skridskor förut.

Självklart kom de sist.

Men berättelsen om Somalia Bandy från Borlänge handlar inte om en misslyckad VM-satsning. Den handlar i stället om en lyckad integrationsmodell.

För plötsligt började människor mötas, över nations- och kulturgränser, och prata bandy.

Det som tidigare hade skapat spänningar mellan främlingar skapade nu i stället band mellan Borlängebor.

Staden blev trevligare. Borlängeborna var stolta. Spelarna var stolta.

Att bygga integration via lokala ideella projekt fungerar uppenbarligen. Här måste fler initiativ tas, fler projekt realiseras.

Vad vill du göra där du bor? Vilket projekt vill du starta?

En annan fråga som vi brottas med i Sverige är den generella ungdomsarbetslösheten.

Här är vi bekymrade, för nu kommer det politiska förslag som gör det svårare för oss att skapa fler jobb.

4 Höjda arbetsgivaravgifter för unga gör det dyrare att anställa unga.

4 Instabil utveckling. När det kommer förslag som hela tiden ändrar i skatter och krånglar till inarbetade rutiner kostar det både tid och pengar i administration som bromsar vårt arbete med att få ut unga i jobb.

Tänk om, bygg i stället positiva förutsättningar! Gör det möjligt!

StudentConsulting har vuxit från en studentkorridor till ledande i Skandinavien genom att matcha unga jobbsökare med företag som vill anställa.

I Örebro län sysselsätter vi drygt 300 unga personer, och totalt i Sverige, Norge och Danmark över 9 500 unga. Det finns gott om konkreta förslag på hur vi och andra skulle kunna skapa ännu fler jobb.

Tobias Lindfors, grundare och vd StudentConsulting huvudsponsor Somalia Bandy

Patrik Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons