Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till nedskärningar på äldre

Annons

Vi är många som, i likhet med Alaa Idris, är djupt bekymrade av de berättelser som förekommit i massmedia om missförhållanden inom äldreomsorgen. Det är oacceptabelt att äldre lever under ovärdiga förhållanden i äldreomsorgen oavsett vem som driver äldreboendet. Det måste vara kvalitén som avgör vem som ska ta hand om oss när vi blir gamla. Den självklara utgångspunkten för moderat äldrepolitik är att människor ska kunna åldras i trygghet och med bibehållen värdighet.

Alaa Idris sitter i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna och har där gått med på stora nedskärningar för äldreomsorgen i Örebro. Socialdemokraterna väljer i sin budget att spara 50 miljoner på välfärden, inte för att de måste utan för att de väljer att göra nedskärningar där.

Alaa Idris visar tydligt att hon har lätt för att oroas och förfaras över vad andra gör, men att det är svårare att stå upp för sina åsikterna när man själv fattar beslut. Moderaterna säger nej till nedskärningarna som drabbar de äldre.

Vi menar att vi måste lyfta blicken och se problemen inom äldreomsorgen oavsett om det drivs i kommunens regi eller annan regi. Moderaterna gjorde under förra mandatperioden strukturerade verksamhetsbesök i välfärdens verksamheter och samlade in erfarenheter från medarbetarna som arbetar närmast de äldre.

Vi besökte främst äldreomsorg i offentlig drift och ett fåtal i privat regi. Vi märkte att medarbetarna över hela landet oavsett driftsform beskrev sin arbetssituation på liknande sätt. Nästan hälften av alla arbetsplatser vi besökte beskrev en arbetssituation som präglas av personalbrist. Minskade resurser och neddragningar är i medarbetarnas ögon den avgörande orsaken till detta. De vill göra så mycket mer och känner frustration över att inte räcka till.

Medarbetarna beskrev att de valt att arbeta inom äldreomsorgen eftersom de vill erbjuda de äldre en fin vardag som även kan kryddas med en guldkant då och då. Vi hörde återkommande berättelser om en arbetssituation där personalen inte hinner göra allt de vill och en oro över att de äldre ska bli lidande. Medarbetarna undrade varför politikerna inte ser deras arbete och varför det alltid ska dras ned på just äldreomsorgen?

Äldreomsorgen är en del av välfärden som Moderaterna prioriterar högt. Därför måste politiken möta medarbetarnas goda vilja och inte lägga nedskärningar på äldreomsorgen. Moderaterna har i sin skuggbudget för Örebro Kommun valt att undvika besparingar inom äldreomsorgen. Detta gör vi eftersom vi prioriterar välfärden före betong.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons