Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nerikes Allehanda. Tidningens framtid oroar före detta medarbetare Sparkrav hotar kvaliteten

Annons
NA-Borgen. En välkänd institution i centrala Örebro.Arkivbild: Lennart Lundkvist

Nästa år fyller Nerikes Allehanda 170 år.

170 år! Tanken hisnar.

Det är bra många generationer i vårt närområde som har följt världen i smått och stort via tidningen och vi hoppas att det ska bli många fler. Kommande läsare lär visserligen inte få tidningen hem i brevlådan, men det där är bara en teknikalitet. Det viktiga är att tidningen får behålla sin cent-rala och viktiga roll i samhället, inte minst ur demokratisynvinkel.

Och så behövs den förstås som ett ”kitt” i länet där vi kan läsa om vår vardag och möta många lokala intressanta människor. Men den senaste tiden har vi sett en del oroande tendenser.

Vi? Jo, ”vi” är ett stort gäng gamla medarbetare på NA, som nyligen fallit för åldersstrecket och numera enbart tillhör läsarskaran. Men vi har fortfarande en bra uppfattning om vad som sker på tidningen och det är det som ger anledning till vår oro.

För vem skulle inte bli oroad när ett framgångsrikt företag – som just presenterat en vinst på 43 miljoner – hotas av drastiska nedskärningar? Vi får inte ekvationen att gå ihop.

Att driva ett medieföretag innebär att ta på sig ett stort samhällsansvar. Medierna är inte vilka företag som helst. De spelar en viktig roll i den demokratiska processen, ger röst åt människor och håller ett vakande öga på makthavarna – en tredje statsmakt.

Visserligen måste även mediaföretag gå ihop ekonomiskt som det ser ut i dag, men att som NA:s ägare, ställa extremt höga avkastningskrav?

Det är dags att protestera och vi tycker att fler i vårt närområde borde göra som vi. Det är nämligen våra pengar som försvinner i andra fickor, pengar vi satsar som prenumeranter och annonsörer och som vi, självklart, hoppas ska generera en ännu bättre tidning. En sådan skapar man inte genom att hela tiden kräva besparingar.

Jodå, vi har också hört att bara man jobbar ”smartare” så kan man göra en ännu bättre produkt med ännu färre människor.

Snack. Som journalister har vi lyssnat på sådana klyschor i åratal men ännu har vi inte sett något bevis på att det är sant. Färre händer i äldreomsorgen, färre lärare i skolan, färre journalister inom tidningar, radio och tv innebär en utarmning.

Förutom att det är en osann klyscha, så är det också ett rent hån mot medarbetarna, alla de som tydligen arbetat ”osmart” ...

NA har bra förutsättningar. Vi vet vilken entusiasm, vilken kreativitet och vilken ambition som finns bland tidningens medarbetare. Och de har en del att luta sig mot:

@NA Brödtext m pil:ett antal grävande jobb som KFÖ-affären, de kriminella MC-gängen med flera

uppmärksammade reportage som det prisbelönade jobbet om kvinnor och bröstcancer, reportage om hedersvåld och fosterbarns utsatthet, starka porträtt av lokala människor

en gedigen idrotts- och kulturbevakning

och en i högsta grad levande åsikts- och debattavdelning

Tidningen har också legat i framkant inom riksjournalistiken. Tagit hem Guldspadar för bra grävande jobb, arran-gerat Gräv-seminarier för hela landets journalister och med ett antal Närakonferenser lyft upp vikten av den riktigt lokala journalistiken.

Fotograferna har också fått ett antal utmärkelser, nu senast Pavel Koubek som fick ett pris i en stor internationell fototävling.

Men mycket vill mer. Och då krävs det muskler. Ekonomiska muskler att utveckla tidningen.

Vi är många som gillar papperstidningen, men vi inser att allt fler kommer att läsa tidningen elektroniskt i framtiden. Fast det spelar ingen roll. Det krävs en lika stor redaktion som i dag för att klara den journalistiska kvaliteten – oavsett hur tidningen distribueras.

Allt tar tid: bygga nätverk, gräva i myndigheternas protokoll, bevaka den lokala politiken och hinna vara med när det händer både roliga och jobbiga saker ute i samhället.

Nästa år fyller NA alltså 170 år.

Vi hoppas innerligt att tidningen ska finnas kvar i många år till. Vi hoppas att den ska förbli en tidning med bra koll som fortsätter att spela sin roll i det demokratiska samtalet.

Och vi hoppas att den ska fortsätta att både roa och oroa.

Alla förutsättningar finns.

Om ägarna slutar att dränera NA på både pengar och personal.

Sven-Eric Ardhage 52 år

Kecke Blom 25 år

Ove Danielsson 30 år

Mait Edlund 28 år

Dixie Eriksson 20 år

Åke Eriksson 31 år

Christina Flodman 44 år

Pelle Forsberg 42 år

Gunnar Gillström 32 år

Birgitta Grandin 37 år

Per Grandin 45 år

Hans Jonsson 36 år

Lennart Jörälv 35 år

Per Kahnberg 24 år

Alf Rune Karlsson 21 år

Tommy Karlsson 39 år

Bernt Larsson 50 år

Annette Lindahl 25 år

Sören Lund 43 år

Inger Nordahl 28 år

Christer Nyström 44 år

Stig Nyström 40 år

Kjell Stockhaus 42 år

Tidigare medarbetare på NA med sammanlagt 813 tjänsteår.

Fotnot: NA:s tidningschef Katarina Ekspong svarar på kritiken i länken här bredvid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons