Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora. Centerpartiet kritiserar den nya majoriteten S sa nej till samarbete

Annons
Vill göra ett bra avslut. Pia-Maria Johansson (C) beskriver vad som hände innan maktskiftet i Nora blev verklighet. Arkivbild: Maria andreasson

Billiga politiska poänger är vad den nya majoriteten ägnat sista månaderna åt. Säga en sak internt, annat i media. Centerpartiet i Nora har för vana att stå för det vi säger, leverera öppet och ärligt. Med våra två mandat tycks detta oerhört hotfullt för övriga, vilket gör att man tar alla chanser till smutskastning.

Vi drev att få till stånd bred majoritet över blockgränserna, men S tackade nej. I april träffar M samarbetsavtal med S, plötsligt försvinner transparensen. Ingen dialog med övriga partier, trots favoritmantrat ”för Noras bästa”.

I slutet av april lyckas Centerpartiet få till stånd en träff med nya majoriteten. Det framkommer då att nya majoriteten endast vill att ordförande och vice ordförande avsäger sig sina poster. Vilka som ska efterträda är fortfarande inte klart.

Centerpartiet tar upp frågan om lämpligt överlämnande för att få en smidig arbetssituation för våra tjänstemän och även kunna avsluta arbetet i påbörjade delprocesser. S, M och V lovar ta upp frågan i partierna och återkomma, men detta sker aldrig.

I början av maj, då vi inofficiellt fått information om att M kommer acceptera postfördelning oavsett egen utdelning meddelar Centerpartiet att vi lämnar våra ordförandeposter den sista juli, MEN är beredda att förhandla om tidigare datum. Då kallas C och FP till träff dagen innan fullmäktige, då är man överens i nya majoriteten.

Centerpartiets förslag om avgångsdatum möter inga som helst invändningar. S föreslår att vi klubbar det på fullmäktige dagen efter. Centerpartiet går med på detta. Märk väl inte Folkpartiet! Norapartiet är inte vidtalade trots att även de innehar liknande poster.

I tidningen fortsätter dock Österberg (M) och Nykvist (S) att ondgöra sig över situationen, trots att de var med på mötet. Även Rymoen (M) har uttryckt att den planerade överlämningen av posterna är något han ser positivt på, till skillnad från den han själv fick efter valet 2010. Då tog nämligen S ett beslut på att INTE medverka till någon schysst överlämning, men inte heller han vågar stå för detta officiellt.

Dessa ”stora män” talar om ”turbulens” och ”in-get händer”. Alla vet att ekonomin stabiliserats tack vare genomlysningar och besparingar som inte påverkat kärnverksamheterna. Näringslivet i Nora har under året uttryckt hopp om ett gott företagsklimat. Beslut som kan bidra till småföretagande har påbörjats. Som centerpartist kan jag se att många saker händer.

Hur har ”turbulensen” egentligen påverkat det löpande arbetet i kommunen? Kanske är ”turbulensen” en del av den transparens som Centerpartiet tillsammans med de ”gamla” samverkanspartierna tillät. Hur mycket transparens finns och kommer att finnas inom den nya majoriteten?

Hittills är det gammal S-strategi som rått, det vill säga ”locket på” trots att vi vet att ”turbulens” pågått internt. Kanske ”turbulens” finns överallt, det handlar bara om hur synlig man tillåter den att vara

Även Kristdemokraternas Magnusson fortsätter i media att leverera mer populistiska än eftertänksamma uttalanden om turbulens. Hon verkar ha glömt att hon själv utlöste en del av denna och att hon redan nu, under fem månaders tid, saknat oppositionsråd utan att säga pip.

Centerpartiet är trygga i sitt beslut om att göra ett bra avslut. I mitten av juni stannar all politik upp för att åter starta upp i mitten av augusti. Då är vi i opposition, men öppenheten och ärligheten kommer vi att fortsätta bidra med. Det ska bli ytterst intressant att se ”allt som kommer att hända nu”, med den nya, ”stabila” majoriteten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons