Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste splittrade familjer från Somalia få återförenas

Annons

Splittrade familjer måste få återförenas, även om en eller flera i familjen inte har giltiga pass- och ID-handlingar. För det krävs att den lagändring som regeringen och Miljöpartiet utlovat genomförs skyndsamt men genomtänkt.

Denna vecka är det Kyrkornas globala vecka, under vilken kyrkor och församlingar över hela landet arrangerar gudstjänster, manifestationer och föreläsningar på temat ”Över gränser – migration och flyktingskap”. Som företrädare för många människor med starkt engagemang i denna fråga vill vi rikta fyra uppmaningar till migrationsminister Tobias Billström och Maria Ferm, Miljöpartiet.

Efter två beslut i Migrationsöverdomstolen i november 2009 och januari 2010 har det i praktiken blivit omöjligt för somalier i Sverige att återförenas med sina släktingar. De måste nämligen kunna styrka sin identitet, vilket är en omöjlighet då det inte finns somaliska myndigheter som kan utfärda handlingar som godkänns i Sverige.

I mitten av september 2011 meddelade Tobias Billström och Maria Ferm att en lagändring är på gång som ska möjliggöra återförening för dessa familjer. Ändringen är finansierad och ska gälla från första juli 2012. Detta är utmärkt och ger hopp till många barn och föräldrar som längtar och är oroliga. Exakt hur lagändringen ska se ut är dock inte klart. Många frågor kvarstår som måste beaktas när lagförslaget nu formuleras. Vi vill därför rikta oss till Tobias Billström och Maria Ferm med fyra uppmaningar:

Hantera detta skyndsamt. För familjer som lever åtskilda är första juli 2012 mycket långt bort.

I ett land som Somalia finns många barn som förlorat sina föräldrar och tas om hand av närstående släktingar. Inkludera även dessa icke biologiska barn i uppgörelsen.

Lagen bör också gälla nya anknytningar, till exempel par som gift sig efter att en av dem flytt till Sverige.

Ge Migrationsverket och berörda ambassader resurser att hantera alla de ansökningar som kommer att komma in från familjer som tidigare fått avslag – de har redan väntat för länge.

Genom denna uppgörelse har många återfått hoppet. Sverige får inte svika alla de människor som nu hoppas på att snart kunna återförenas med sina familjer.

Eva Christina NilssonGeneralsekreterare Svenska missionsrådet

Lennart MolinTillförordnad generalsekreterare Sveriges Kristna Råd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons