Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obefogade påhopp från Lennart Eriksson angående Kungsgården

Annons

För ett år sedan uppdagades missförhållanden på boendet Kungsgården, Kumla och nyligen har kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson intervjuats i NA och i KumlaNytt, där han uttalar att det är de tidigare enhetscheferna som agerat fel.

Vi som var enhetschefer när händelserna uppdagades är mycket besvikna på Lennart Eriksson, vi tycker att detta är obefogade påhopp. Lennart Eriksson, kommunstyrelsens ordförande och tidigare ordförande i socialnämnden, borde känna till vilket ansvar alla olika yrkesgrupper har gällande social dokumentation.

Alla anställda har erhållit utbildning angående dokumentationsskyldigheten. Sanningen är nog, tyvärr, att oacceptabla händelser aldrig dokumenteras av berörd personal. Man har skyddat varandra en längre tid, vissa av de framkomna händelserna ligger långt tillbaka i tiden, till slut orkade inte en person att hålla detta inom sig, och då kom det upp till ytan.

Enligt Socialtjänstlagen 11 kapitlet 5 paragrafen: ”Handläggning av ärenden som rör enskilda samt genomförande av beslut om stödinsatser, vård och behandling skall dokumenteras. Dokumentationen skall utvisa beslut och åtgärder som vidtas i ärendet samt faktiska omständigheter och händelser av betydelse …”

En medarbetare stod till slut inte ut med att se sina kollegors agerande mot de boende på natten och vände sig till sin chef. Detta var den första som berättade om olika episoder nattetid. En Lex Sarah-utredning startades genast med följd att samtal genomfördes med all nattpersonal på Kungsgården. Dessa samtal ledde till att flera medarbetare kunde bekräfta vad den första medarbetaren berättat.

Vi, före detta enhetschefer, har lämnat våra tjänster i Kumla kommun, dock inte på grund av ovanstående. Vi är inte de enda chefer/tjänstemän som lämnat Kumla kommuns socialförvaltning det sista året. Enbart inom äldreomsorgen har sex chefer slutat de senaste två åren. Vad tror ledningen det beror på?

Vi ser fram emot en förklaring från kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson.

Carina Grönkvist

Gunilla Sundhäll-Larsson

Conny ErikssonF. d. Enhetscheferna

Kumla/Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons