Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo ska få i uppdrag att starta en trygghetstjänst

Nya Moderaterna är ett parti för hela Örebro. Vi har sedan 2011 tagit in synpunkter från tusentals örebroare om vilka utmaningar Örebro har och hur de kan lösas.

Annons

Nya Moderaternas företrädare har träffat hundratals medarbetare i välfärden för att höra hur kommunens verksamheter kan bli bättre. Vi har också haft samtal med arbetsmarknadens parter för att se de utmaningar som de ser. Samtliga förtroendevalda i Nya Moderaterna har bjudits in för att delta i förnyelsegrupper som i samtal med örebroarna steg för steg omprövat vår politik.

Utifrån detta arbete har vi nu fastställt vårt handlingsprogram som är vår idé om hur Örebro kan bli bättre under perioden 2014–2018. Det är inga löften om nya stadsdelar eller stora organisationsreformer utan svaren på angelägna konkreta utmaningar som örebroarna ser i sin vardag. Svaren är dock alla riktade mot den stora visionen om att ett tryggt Örebro håller ihop.

Nya Moderaterna är inte ett parti som företräder särintressen. Vi ser i dag inget utrymme för skatte-sänkningar under nästkommande mandatperiod. Det reformutrymme som kan prioriteras fram bör i stället användas för att göra Örebro bättre. Nya Moderaterna anser att ett av företagens främsta samhällsvärden är som arbetsgivare. Nya Moderaterna vill också vara tydliga med att vi inte vill sälja Örebrobostäder AB utan i stället behålla och utveckla bolaget.

Grunden i ett tryggt samhälle är att människor upplever det som rättvist. Det är orimligt att en sjuåring ska ta ansvar för sin egen framtid, varför varken föräldrarnas utbildning, inkomst eller bakgrund får vara avgörande för ett barns utbildning.

Vi vill därför satsa på skolan. Nya Moderaterna vill minska klassernas storlek. Det vill vi göra för att undervisningen blir bättre om varje barn får mer tid med sin lärare. Syftet med gymnasieskolan är att förbereda våra unga för antingen ett arbete eller högre studier. Här har studie- och yrkesvägledarna en viktig uppgift. Vi vill stärka studie- och yrkesvägledningens roll i skolan och garantera alla elever mellan årskurs 7 i grundskolan och årskurs 3 i gymnasiet årlig vägledning.

Vi måste göra mer för de som redan befinner sig i arbetslöshet. Vi vet att ju mer tid en arbetssökande lägger på att återgå i arbete desto kortare blir utanförskapet. Nya Moderaterna vill därför att det ska vara ett heltidsjobb att skaffa sig ett nytt jobb. Arbetssökande med försörjningsstöd ska delta i aktivt arbetssökande, utbildning eller praktik 40 timmar varje vecka. Örebro blir tryggare om jobben blir fler.

Örebro måste också bli tryggare i dag. Vi vill satsa på att utöka belysningen och korta tiden från att en lampa går sönder tills att den lagas. För de flesta örebroare är Stadsparken en fantastisk oas men parken upplevs också som otrygg när det är mörkt. Därför vill Nya Moderaterna göra ett försök med dagsljusliknande belysning i parken.

Öbo ska också ges i uppdrag att starta en trygghetstjänst.

En hyresgäst som känner sig otrygg på väg hem till sitt hem ska kunna få följe av en väktare till bostaden. När trygghetstjänsten fungerar ska även bostadsrättsföreningar, villaföreningar och andra hyresvärdar kunna ansluta sig till tjänsten.

Ett tryggt Örebro håller ihop är Nya Moderaternas vision för Örebro. För detta kommer vi, om vi får väljarnas förtroende, arbeta pragmatiskt för under nästa mandatperiod. Vi kommer att satsa på skolan, jobben och ett tryggt Örebro. Nya Moderaterna är Örebros trygghetsparti.

Maria Haglund

Daniel Granqvist

Sara Ishak

Johan Kumlin

Anders Åhrlin

Nummer 1–5 på Nya Moderaternas valsedel i Örebro kommun

Ulf Södersten

Kretsordförande för Nya Moderaterna i Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons