Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo ställer orimliga hyreskrav

Annons

I dag förhandlar vi hyrorna med Örebrobostäder AB, Öbo. När Öbo lämnade sitt hyreskrav på 5,06 procent till Hyresgästföreningen visade det sig vara det högsta på över femton år. Lika oroväckande var de krav som kom från Fastighets-ägarna. I Örebro kräver de hela 5,75 procent i en generell höjning för sina medlemsföretag.

De höga hyreskraven kommer i ett läge då räntorna ligger på historiskt låga nivåer och den allmänna kostnadsutvecklingen beräknas bli låg under nästa år. Tyvärr visade sig varken Öbo eller de privata fastighetsägarna ta någon som helst hänsyn till dessa omständigheter. Regeringen förutspår dessutom en utdragen lågkonjunktur med en kraftig inbromsning i ekonomin. Löntagarna har manats till återhållsamhet i löneförhandlingarna och många har det tufft ekonomiskt.

Inför förhandlingarna och i ljuset av det ekonomiska läget påtalade därför Hyresgästföreningen vikten av att vara återhållsam med de vinstkrav som ställs på Öbo. Men det socialdemokratiskt ledda styret i Örebro Rådhus valde att inte lyssna. Kravet på vinst ska vägas mot såväl fastighetsbeståndets ålder som underhållsbehov. När Öbo nu investerar i våra miljonprogramsområden krävs stora resurser för detta. Att i det läget kraftigt begränsa medlen till just underhåll och renoveringar är vare sig särskilt långsiktigt eller hållbart.

De privata fastighets-ägarna motiverar kraven på hyreshöjningar med att Örebro är en tillväxtort. Hyrorna bör, menar Fastighetsägarna, höjas i attraktiva lägen och efterfrågan måste få genomslag på hyran. Förutom att Fastighetsägarna visar en ansvarslös hållning i en ekonomiskt bekymmersam tid vill de dessutom göra avsteg från grunderna i hyreslagen. Där framgår det tydligt att bostadsbrist och efterfrågan inte är skäl för hyreshöjningar.

Givetvis måste bostadsföretagen kunna kräva hyresnivåer som gör att de har en stabil och långsiktig ekonomisk utveckling. Men det har de redan, det garanterar det kollektiva förhandlingssystemet.

Den ekonomiska oron känns mest för de människor som redan har en svår ekonomisk situation. Regeringen har därför aviserat att bostadsbidraget för unga, barnfamiljer och pensionärer kommer att höjas. Men stora hyreshöjningar skulle göra denna höjning av bostadsbidragen tandlös.

Det behövs inte många kronor i hyreshöjning in-nan bostadsbidraget är som bortblåst.

Vi kommer därför att göra allt vi förmår för att inte hushållens köpkraft ska urholkas ytterligare, för att löneökningarna inte ska ätas upp av hyreshöjningar, för att de höjda bostadsbidragen inte ska gå förlorade och för att hyresrätten ska fortsätta vara en konkurrenskraftig boendeform.

Anders Holmqvist, ordförande Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation, Örebro Ewa Haag, ordförande hyresgästföreningen, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons