Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockupationen av Västsahara Ge FN utökat mandat

Annons
Demonstrationer i huvudstaden Laayoune (al-Ayun) i november 2005. Västsahara ockuperades av Marocko 1975. Arkivbild: SCANPIX

Det är dags att den svenska regeringen vaknar och tydligt tar avstånd från Marockos folkrättsvidriga ockupation av Västsahara. Regeringen bör också verka för att FN-styrkan i Västsahara får mandat att övervaka respekten för mänskliga rättigheter.

Det var påfallande med vilka svepande formuleringar som utrikesminister Carl Bildt (M) valde att beskriva situationen i Västsahara i en interpellation i riksdagen i december 2010. Han uppgav inledningsvis att han ser allvarligt på situationen för mänskliga rättigheter i Västsahara och att han regelbundet tar upp frågan i den bilaterala dialogen med Marocko.

Vidare uttalade han sitt stöd för FN:s ansträngningar att få till stånd en rättvis, varaktig och ömsesidigt acceptabel politisk lösning som ska ge det sahariska folket rätt till självbestämmande, även om det inte nödvändigtvis behöver innebära full nationell självständighet.

Men trots upprepade och pågående brott mot mänskliga rättigheter valde Carl Bildt att inte kommentera eller fördöma dessa.

Enligt Amnesty International har 70 västsaharier dött i hemliga fängelser under perioden 1975–1991 och flera hundra är fortfarande försvunna. Två städer, El Aaiún och Dakhla, står i praktiken under militärstyre.

I november 2010 omringade och brände marockansk polis och militär ett fredligt protestläger i öknen. Tiotals dödades, hundratals fängslades och äldre kvinnor, handikappade och barn misshandlades.

Utrikesministern valde dessutom att beskriva konflikten som att den står mellan två jämbördiga parter. I själva verket handlar konflikten om att ett land ockuperar ett annat land i strid mot folkrätten.

Många västsaharier har bott i flyktingläger i Algeriet sedan 1975, då Marocko invaderade Västsahara. Barnen där har aldrig sett sitt hemland. En lång mur, som byggdes av Marocko under 1980-talet, med hjälp från USA och Frankrike, skiljer västsahariska familjer från varandra.

Afrikagrupperna anser att utrikesminister Carl Bildt bör fördöma Marockos ockupation och brott mot mänskliga rättigheter och uttala sitt stöd för Västsaharas rätt till självbestämmande och självstyre. Om inte ockupationen upphör bör Sverige verka för att det omfattande handelsavtalet mellan Marocko och EU fryses eller rivs upp.

Afrikagrupperna anser även att Sveriges regering bör verka för ett utökat mandat för FN:s fredsfrämjande styrka, Minurso, så att den får i uppdrag att skydda de mänskliga rättigheterna för det västsahariska folket.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons