Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad kompetens allt viktigare inom sjukhusstädning

Annons

Kul att Elisabeth Svantesson vill se en arbetsmarknad för alla. Jag har under flera år jobbat åt servicesektorn både som konsult och utbildare för Städbranschen (SRY/Almega) liksom Yrkesförarbranschen (TYA). Ökat behov av kompetensutveckling har varit fokus. Det kommer allt fler kvalificerade jobb i den sektorn, både på gymnasial och eftergymnasial nivå.

Sjukhusstädning är ett brett kompetensområde liksom hotellstädning och industristädning. Att transportera djur, kylvaror, farligt gods etcetera och dessutom på ett miljövänligt sätt, kräver också allt mer kompetens i en prispressad bransch. En del kompetenser ligger över gymnasienivån. I dessa servicejobb utvecklas många nya jobb dit unga och utrikesfödda söker sig. Branscherna vet att de behöver bra kompetens, inte låga löner om kvaliteten ska upprätthållas.

Socialdemokraterna verkar för full sysselsättning. Därför ska alla ha möjlighet till utbildning och livslångt lärandet. Regeringen halverade i stället vuxenutbildningen efter valet 2006 samtidigt som servicesektorn blir allt mer kunskapsintensiv. Europa 2020-Strategin menar dessutom att minst 40 procent av Europas unga ska ha en högre utbildning vilket krävs för att höja anställningsbarheten och öka sysselsättningsgraden.

Svantesson har rätt i att universitetsutbildning inte är allt men det är fel att sänka löner när Sverige i stället behöver investera i alla människors kunskaper och förmågor?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons