Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad press hjälper inte flyktingar att få jobb och bli integrerade

Annons

Jan Björklund har med några partikamrater lagt fram förslag ”för ökad integration” av flyktingar. Förslagen är lika dåligt förankrade i verkligheten som hans förslag på betygsområdet, där han viftar undan Skolinspektionen, Skolverket, lärarfacken, Vetenskapsrådet och majoriteten av remissinstanser. Han vet bäst själv.

Björklunds utgångspunkt är att det behövs ”incitament” för att få dem som flytt från krigen att jobba. Det behövs inga incitament, jobb är vad de längtar efter men inte får. De söker och söker och söker men får inte ens svar från arbetsgivarna.

Många etniskt svenska ungdomar känner igen sig i den bilden.

Björklund säger att flyktingarna ska vara beredda att flytta och jobba inom någon annan bransch än den de har utbildning för.

De är beredda både att byta bransch och flytta. Problemet är att i till exempel Stockholm, en stad som behöver arbetskraft, har hyresrätterna omvandlats till bostadsrätter så de har inte råd att flytta dit.

Allra helst om de enligt Björklunds förslag ska ha lägre ingångslön än andra.

Björklund kan öka sin kunskap om hur bostadsmarknaden ser ut genom att ställa sig i bostadskö i de områden där jobben finns.

Alliansen har suttit

vid makten i två mandatperioder.

Varför talade de inte med arbetsgivarna om att de bör anställa efter kompetens och inte sortera bort de arbetssökande som har ”konstiga” namn? ”

Lik-mig-effekten” är stark. Vid rekrytering av arbetssökande föredrar man en från samma samhällsklass med samma intressen och samma klädstil och glömmer bort att det har föga med personens kompetens att göra.

Som människor är vi fulla av stereotyper och fördomar. Det i sin tur gör att vi väljer bort kvinnor, diskriminerar äldre, de som har utländska namn eller är tjocka.

Björklund vill ha treåriga

uppehållstillstånd som kan bli permanenta om flyktingen lyckas att få jobb. Ett kontraproduktivt förslag som lägger ytterligare sten på börda.

Den som fått uppehållstillstånd har flytt från krigets helvete i Irak, Syrien eller Sydsudan, och har dessutom ofta genomlevt en traumatisk flykt där man kan ha förlorat familjemedlemmar.

Nu vill Björklund förvärra för dem genom att minska tryggheten för han tror att det är ett ”incitament” för att söka jobb.

I stället för att komma med konstruktiva förslag för att förbättra integrationen skuldbelägger han dem.

När skogen brann här i somras och människor förlorade sina hus och livsverk ställde samhället upp med krishjälp för man förstod hur svårt de drabbade hade det.

Det verkar som att Björklund tror att det är skillnad mellan hur människor från olika länder upplever kriser.

Det man kan göra för att förbättra integrationen är att ha förläggningar i Migrationsverkets regi i stället för att låta märkliga entreprenörer tjäna grova pengar.

Låt studieförbunden ordna studiecirklar i svenska och samhällskunskap på förläggningarna. Se till att alla kommuner solidariskt tar emot dem som fått uppehållstillstånd.

Förbättra SFI-undervisningen och inrikta den på det man har nytta av i arbetslivet, gärna kopplat till praktik.

Satsa på valideringsprocessen, det är vansinnigt att en kirurg från Syrien ska behöva vänta månad efter månad när vården saknar läkare.

Ordna seminarier för arbetsgivare så de blir skickligare på att anställa efter kompetens och inte efter magkänsla. Bygg hyresrätter i stället för bostadsrätter så människor kan flytta till jobben.

Det finns mycket mer man kan göra, men lägg inte skulden på invandrarna genom att påstå att de behöver ”incitament” för att komma i arbete.

Det finns en enda punkt i Björklunds förslag som är vettig och det är avskaffandet av vårdnadsbidraget.

Det utestänger invandrarkvinnorna från arbetsmarknaden, de blir fattigpensionärer i framtiden och det hindrar deras barn att lära sig svenska så de har sämre förutsättningar när de börjar skolan.

Elisabeth Hammar, Vivalla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons