Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad valfrihet behövs

Annons
Valfrihet för alla. Både kommuner och privata aktörer borde bli bättre på att möta hbt-personers behov, skriver representanter för organisationen Öppna Moderater. Arkivbild: Bertil Persson/SCANPIX

Alla äldre oberoende av sexuell läggning eller könsidentitet ska garanteras en värdig omsorg. Vi i Öppna Moderater vill arbeta för en bred valfrihet som ger en äldreomsorg som tar hänsyn till individers behov och förutsättningar. Det som Socialstyrelsen häromåret konstaterade i en rapport ”Det är på grund av de stora kunskapsbristerna när det gäller gruppen äldre homo- och bisexuella, svårt att uttala sig om deras villkor eller vilka särskilda behov de kan tänkas ha” visar att vi måste driva arbetet vidare.

Det man vet med säkerhet är att många som arbetar inom omsorgen saknar kunskap om hbt-frågor och erfarenhet av att möta hbt-personer. Bara några få äldreboenden i Sverige är hbt-certifierade. Med andra ord borde både kommunala och privata aktörer bli bättre på att möta hbt-personers behov. För att säkerställa att så sker och att nya hbt-inriktade alternativ växer fram måste de äldre få möjlighet att använda sin konsumentmakt genom ökad valfrihet.

Många av de hbt-personer som är i behov av äldrevård eller hemtjänst är uppväxta i en tid då homosexualitet betraktades som en sjukdom eller då det till och med var straffbart. Att vara öppen om sin läggning inför vård- och omsorgspersonalen kan kännas svårt – även för dem som i sin självvalda gemenskap har levt öppet. Par som lever i samborelationer eller äktenskap ska i kunna fortsätta leva ihop även om en av dem behöver äldrevård. Regeringen har tagit fram ett lagförslag som ger den andra parten möjlighet att flytta till äldreboendet. Att flytta till äldreboende innebär i allmänhet en stor förändring i livet, men för ett samkönat par kan det även innebära ett stort steg tillbaka till en vardag och boendemiljö präglad eller genomsyrad av heteronormen.

Att äldre väljer att dölja sitt sanna jag kan bero på osäkerhet, obehag eller rädsla i en situation, där han eller hon är i beroendeställning. Ingen ska behöva dölja sitt sanna jag och alla ska kunna känna sig trygga och respekterade. Självklart ska de äldre ha möjlighet att delta i självvald gemenskap och ha sin eventuella partner vid sin sida även på ålderns höst. För att göra livet enklare för de äldre och deras nära och kära ska de äldre kunna välja sin hemtjänst och sitt äldreboende. För närvarande har bara ungefär hälften av Sveriges kommuner infört eller fattat beslut om att införa riktig valfrihet i äldreomsorgen. Valfriheten i äldreomsorgen måste öka med införandet av en äldrepeng och en fri etableringsrätt inom äldreomsorg och hemtjänst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons