Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklokt att sänka kommunalskatten just nu

Annons

I många svenska landsbygdskommuner råder ekonomisk kris. Regeringens skattesänkningar om 100 miljarder (främst till höginkomsttagare) och samtidigt stora försämringar i statlig sjuk- och socialförsäkring och a-kassa, leder till att allt fler tvingas söka kommunalt socialbidrag (försörjningsstöd). Samtidigt skär regeringen ner rejält på bland annat statsbidragen till kommunernas gymnasieskolor. Så urholkar regeringen systematiskt små kommuners ekonomi, så att de ska tvingas skära ner i den allmänna välfärden.

Lindesbergs kommun har, när årets pengar tog slut under hösten infört inköps-, anställnings- och investeringsstopp. Inför 2012 föreslås enorma nedskärningar, främst inom skola och omsorg. Budgeten för 2012 ska beslutas i december, medan kommunalskatten för nästa år redan är beslutad, eftersom den enligt lag måste meddelas till skattemyndigheten före sista november.

Vänsterpartiet föreslog oförändrad kommunalskatt (samma som 2011 = 21.67 per tjänad hundralapp). Men övriga partier beslutade sänka skatten med 34 öre till 21.33. De menar att eftersom kollektivtrafiken, som 2011 kostar cirka 15 miljoner kronor (= 34 öre på skatten), från nyåret ska skötas av landstinget och betalas med landstingsskatten, kan kommunen sänka sin skatt med samma belopp.

Men landstingsskatten bestäms som bekant inte i Lindesberg, utan av landstingets fullmäktige. Där blir trafiken bara en mindre del vid sidan av sjukvårdens jättebudget.

Vänsterpartiet ville med de 15 miljoner som vårt förslag skulle givit, framför allt förhindra en del orimliga nedskärningar i barnomsorg och skola. Några miljoner ville vi också lägga på omsorg om gamla med demenssjukdom.

Precis som när media frågat ”folk på stan” om kommunalskatten, svarar många oss att ”Bara jag vet att skatten går till omsorg om barn och gamla, men inte till elitidrott och liknande, är jag beredd betala lite till i kommunalskatt.” 15 miljoner är kanske småpengar i storstäderna, men kan betyda väldigt mycket i en liten kommun som Lindesberg. Vi vill att unga barnfamiljer ska vilja flytta till vår vackra bergslagsmiljö med prisvärda bostäder, omsorg och skola med kvalitet och annat som för många betyder hög livskvalitet.

Alla övriga partier, som sänkte kommunalskatten för 2012 och därmed samtidigt sänker kvaliteten i skola och omsorg, riskerar nu att unga familjer ser sig om efter orter, som bättre förstår att sätta barns och gamlas behov främst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons