Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ologiskt att lägga ner den skola som bär sig

Annons

Under omvalsrörelsen i våras gjorde Socialdemokraterna en stor sak av att inga gymnasieskolor i Örebro skulle läggas ned vid en röd valseger. Rudbecksskolan, som i åratal dragits med stora underskott, blev politiskt slagträ och löftet var glasklart. Rudbeck skulle bevaras.

Nu ser vi det bistra resultatet av Socialdemokraternas kategoriska hållning. Rudbecksskolan, som belastar kommunens budget med miljonförluster, får finnas kvar på bekostnad av Wadköpings Utbildningscenter som, om kommunfullmäktige fastställer beslutet, står inför en avveckling nästa läsår.

Den nya konstellationen, Centerpartiet och Kristdemokraterna är i allra högsta grad medansvariga, uppvisar här en förbluffande brist på logik. Först skulle inga skolor lägga ned, allra minst Rudbeck, men nu väljer majoriteten att ogenerat bryta vallöftet och stänga igen ett attraktivt gymnasium med ekonomin i balans och god elevtillströmning. I Muf:s ögon är detta ett huvudlöst agerande. En skola som levererat, lockat till sig ungdomar och hållit sig inom budgetens ramar bestraffas, samtidigt som verksamheter med minusresultat får finnas kvar. Av det enda skälet att kommunens makthavare inte vill förlora i stolthet och prestige.

Det optimala vore om både Wadköping och Rudbeck fick leva vidare då de i mina ögon tillhandahåller utbildning av god kvalitet. Ställd inför krassa ekonomiska realiteter är dock inte detta möjligt. Att då ifrån politikerhåll svika den verksamhet som bär upp sig själv och har gott elevunderlag är fullständigt oacceptabelt och jag hoppas att majoriteten tar saken under grundligt övervägande innan klubban faller i februari.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons