Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckligt att Moderaterna drar sig ur kyrkopolitiken

Annons

Det är inte bara socialdemokrater i Örebro som anser att Moderaternas nye partisekreterare, Kent Persson, uttalar sig och agerar märkligt. Det gör också väldigt många i Svenska kyrkan verksamma partivänner till honom mot bakgrund av att Persson varit en av de drivande krafterna för att hans parti ska vända kyrkovalen ryggen och att partinamnet inte på något sätt längre ska få förekomma i dem, trots att Moderaternas huvudmotståndare, Socialdemokraterna, inte alls har motsvarande planer, liksom inte heller Centern. Moderaternas andra två alliansbröder kallar sig Folkpartister, respektive Kristdemokrater, i Svenska kyrkan.

Om nu Persson inte är ett dugg intresserad av den kyrka, som samlar sju miljoner medborgare, som är representerad av församlingar från Ystad till Haparanda och som i dessa har tusentals engagerade frivilliga partivänner till honom, borde han åtminstone vara så klok och taktisk att han inte abrupt överger dem med beskedet att Svenska kyrkan inte längre betyder något för partiet, att de församlingsengagerade partimedlemmarna är ointressanta och att Svenska kyrkan inte har behov av att i sin demokratiska organisation ha Moderaterna som en balanserande beslutsaktör. Nu har partiet med sitt av Persson som generator fattade beslut i praktiken lämnat fältet fritt för just Socialdemokraterna att styra den kyrkliga, demokratiskt valda, organisationen. Skäms den nye partisekreteraren för moderata sedlar i just kyrkovalen?

Är han också helt ovetande om Moderaternas historia och värderingar? Här kommer då några citat från en blott knappt tjugofem år gammal skrift vid namn ”Kyrkopolitiskt program”, utgiven av just Perssons parti (1988).

Den inledande meningen lyder sålunda:

”Moderata Samlingspartiet vill aktivt (med fetstil, min anmärkning) främja kyrkans arbete”

I skriften citeras sedan ur partiets handlingsprogram:

”Kristna och humanistiska värden utgör grunden för vårt svenska samhälle. Denna grund måste bevaras och förstärkas. Bristande kunskaper om kristendomen har minskat förståelsen för vårt kulturarv. I ett samhälle där etiska frågor och andliga värden ofta tappas bort, blir kyrkans uppgift allt viktigare”.

Och vidare slås detta faktum fast: ”Svenska kyrkan är en omistlig del av vårt kristna kulturarv”

Moderaternas då gällande handlingsprogram visar, uppskattande och engagerat, med all önskvärd tydlighet Svenska kyrkans och de andra samfundens grundläggande betydelse för vårt lands historia, värderingar och traditioner – det vill säga vårt lands fasta förankring i den kristna, västerländska, demokratiska civilisationen – och partiets vilja att betona den. Att då plötsligt dra sig ur den viktiga folkkyrkan och överlåta dess demokratiska styrning till främst Socialdemokraterna, vilka redan dominerar med ledande poster där, är därför obegripligt, olyckligt och just otaktiskt. Ska inte en partisekreterare, om någon, arbeta för en starkare och bredare position för sin huvudman överallt i samhället?

Han bör också förklara varför han anser att det moderata varumärket skadas av fortsatt engagemang för och i en kyrka med sju miljoner tillhöriga och som är en ”omistlig del” av kulturarvet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons