Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om upphandling i privat respektive kommunal äldrevård Lägsta pris vinner inte

Annons
Dyr verksamhet. Örebro har högst kostnad per vårdtimme jämfört med andra stora kommuner i Sverige.Arkivbild: Pia Gyllin

Självklart är att ideologier styr våra drömmar om en perfekt tillvaro. Vård- och omsorgsidéerna är inte befriade från de grundläggande synsätten om huruvida det privata eller det kommunala ska hantera och klara av att ge det bästa möjliga livet för oss, när vi behöver hjälp och stöd, då vi blir gamla.

På tidningarnas insändarsidor – i media över huvud taget – meddelar Vänsterpartiet att deras syn på god äldrevård med självklarhet är, att den utförs av kommunen. Jag, som liberal, läser statistik och kommunicerar med berörda parter – dem, som erhåller vård och omsorg, anhöriga och medarbetare. Det finns inget bevis för att så är fallet.

Caremadiskussionen är ett bevis på detta. Det är ett bra exempel på ett företag, som tar sin uppgift på allvar. När de upplever felaktigheter i sin verksamhet är de mycket noggranna med att Lex Maria-anmäla detta. Gör alla andra det? I och med att de verkligen gör det, blir anmälan offentlig handling, media reagerar och drevet är i gång. Det ursäktar inte felen som begås, men det är lätt att döma.

Resultatet av en anmälan blir starten på en intensiv kvalitetssäkringsprocess. Vem Lex Maria-anmälde en institution för några år sedan, då våra äldre ”förvarades” i något vi kallade för långvård.

I dag är det självklart att vi har rätt att leva, som vi vill leva, hela livet, oberoende av boendeform och äldreårsproblem. Vi lever i en tid av stark förändring i synen på vår sista tredjedel av livet.

Riskkapitalbolag, som sänder pengar de tjänar på illa skött vård, till världens så kallade skatteparadis, ska självklart ifrågasättas. Men man måste ju undra – eftersom all kommunal vård inte är sagolikt perfekt och heller inte ger ekonomiskt överskott – hur kan det finnas privata företag, som ger bra vård och dessutom kan skicka pengar? Frågan blir då: Vad gör vi i kommunen fel?

Örebro kommun är den kommun, av Sveriges jämförbart stora städer, som har den högsta kostnaden per vårdtimme inom vård- och omsorgssfären. Vi är inte bäst i någon parameter som mäts. Det finns dock de, där vi är sämst. Vad och hur ska vi förändra?

Vi måste reflektera över vad som gör bra vård. Högsta kostnad? Motiverade medarbetare? Gott ledarskap? Värt att söka vägar för att hitta det bästa sättet? Mitt svar på den sista frågan är att det är det.

Berggården har inte det perfekta resultatet i mätningar. Men sanning är att Attendo Berggårdens boende, i de av Socialstyrelsens utförda mätningarna hösten 2010, hade bäst resultat av alla boenden i Örebro. Så låt oss behålla möjligheten att driva Berggården så.

Vi lär oss att upphandla och att följa upp. Vi blir bättre och bättre. Vi vet att konkurrens lärt oss att följa upp vår egen verksamhet. Vi är på väg mot något bra, förhoppningsvis bättre än bra. Och framtiden kommer verkligen, som vi liberaler vill ha det, att kunna samordna fördelningen av boenden mer efter önskemål.

I dag upphandlas INTE efter principen – billigast vinner. I dag ger vi ett uppdrag med ett kvalitetskrav och fast pris. Den som kan följa upp kraven samt de bästa mervärdena blir mest intressant. Så dumpade priser vinner ingen upphandling.

Alla partiers mål att våra äldre får en värdig vård och trygghet. Det är vägen dit som skiljer oss åt. Att måla ut den privata sektorn som ett spöke, lär inte göra äldrevården bättre. Dessutom vill vi att en privat sektor, som engagerar inom kvinnodominerade arbetsområden, ska växa och blomstra – bra för jämställdheten mellan män och kvinnor och med balans på lönesidan.

Som liberal kan jag inte uttrycka någon annan åsikt än den att låta upphandlingen av Berggården gå vidare. Det är vi skyldiga dagens och framtidens äldre. Det är en del i vårt utvecklingsarbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons