Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppenhet en nödvändighet om EU-länderna ska utvecklas

Annons
Pågående bygge.  Att kräva kollektivavtal för alla företag som deltar i upphandlingar kommer att ställa till problem för mindre företag, skriver Lotta Olsson.

Den 25 maj är det val till EU-parlamentet, vi hoppas alla på att en stor andel av befolkningen kommer att gå till valurnorna. Det är viktigt, besluten i EU har en stor inverkan på vår vardag. Det europeiska samarbetet påverkar alla medlemsländernas ekonomi, men speciellt Sverige som är ett relativt litet land där hälften av BNP utgörs av export till andra länder.

Vi är dock konkurrensutsatta, en konkurrens vi hela tiden måste möta med att arbeta med utveckling och kvalitet. Något som Sverige är bra på, vi har sedan nittiotalskrisen utvecklats och rationaliserat samhället, våra varor och tjänster kanske mer än något annat land i EU.

Tyvärr har ännu alltför många länder inte gjort samma resa. Man har inte genomfört nödvändiga strukturomvandlingar för att bygga upp sin konkurrenskraft. Det har inneburit svag ekonomisk utveckling och om man kombinerar det med generösa pensionssystem för statligt anställda som man har haft i flera av länderna, då går ekonomin inte ihop. Om ett land dessutom har en befolkning som inte känner sig lojala med skattesystemet och där många inte betalar de skatter man borde då har man problem. Så har det sett ut i många länder i EU.

Att som Karl-Petter Thorwaldsson skylla detta på högerpolitik är inte en korrekt analys, problemet är att man inte gjort den ekonomiska läxan som Sverige gjort. Man har lovat allt till alla. Det kommer helt enkelt inte in lika mycket skattepengar som man betalar ut, svårare än så är det inte.

Att tro att EU-parlamentet genom socialistisk politik ska kunna lösa enskilda länders ekonomi är inte bara fel politik, det är också fel forum. EU ska vara den gemenskap vi behöver för bra spelregler för det som berör oss alla, som frihandel och fiskekvoter. EU kan inte reda ut enskilda länders ekonomiska politik, det måste de enskilda länderna göra själva, så ser regelverket ut och så bör det vara. Att flytta arbetsmarknadspolitiken till Bryssel gör heller ingen glad, och vore om något ett hot mot den svenska modellen.

Att kräva kollektivavtal för alla företag som deltar i upphandlingar kommer att innebära att små företag utan kollektivanställda inte kan delta i upphandlingarna. Är det så vi vill ha det? Vi vet att de flesta svenska företag är just småföretag.

Det leder heller inte till fler jobb i Sverige. Vi sprider inte utveckling och ekonomisk tillväxt genom ett protektionistiskt förhållningssätt. Tvärtom måste vi vara öppna mot övriga EU-länder på samma sätt som de ska vara öppna mot oss. Bara så kan vi solidariskt verka för ett EU med en fungerande inre marknad, ett EU som leder till bättre ekonomi och utveckling för oss alla.

Vidare är Sverige ett land som håller ihop, vi har ökat vår genomsnittliga disponibla inkomst med 19 procent sedan 2006. Tal om lönedumpning klarar inte granskning och är lika felaktigt som när Göran Persson varnade för polska rörmokare. Enligt SCB tjänar till exempel en genomsnittlig arbetare inom byggnadssektorn i dag 23 203 kronor mer per år än 2008. Andelen i Sverige som lever på låg materiell standard är den lägsta i Norden och i EU. Andelen har också minskat sedan 2007 med en tredjedel från 2,2 till 1,3 procent 2012.

Vi tror på framtiden i EU och vi tror på jobben i Sverige. Öppenheten gör oss konkurrenskraftiga, leder till en växande ekonomi och mer pengar till välfärden. Om nu Sverige är ett så dåligt land, vilket annat EU-land har enligt LO varit ett verkligt föredöme sedan krisens utbrott?

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (M)

Örebro län

Lotta Olsson (M) svarar Karl-Petter Thorwaldsson (13/5)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons