Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppenhet krävs för att motarbeta populism

Annons
Ungerns premiärminister Viktor Orbán driver en konsekvent EU-fientlig linje.

Förra veckan ägde parlamentsval rum i Ungern. Efter att den sittande regeringen under lång tid har tystat oppositionen, politiserat rättsstaten, köpt upp media för att kontrollera den fria pressen och pumpat ut mängder av statlig propaganda, var valresultatet inte förvånande. Nationalistiska och populistiska partiet Fidesz gjorde en jordskredsseger och vann hälften av rösterna.

Efter att den sittande regeringen under lång tid har tystat oppositionen, politiserat rättsstaten, köpt upp media för att kontrollera den fria pressen och pumpat ut mängder av statlig propaganda, var valresultatet inte förvånande.

Det var en smutsig valkampanj, regisserad och iscensatt av regeringspartiet Fidesz, där EU målades ut som en fiende och där den allt mer auktoritäre premiärministern Viktor Orbán spred propagandan att han skulle skydda landet från klåfingriga politiker i Bryssel och människor på flykt som till äventyrs skulle kunna komma till Ungern.

Att föraktet mot EU tog stor plats under valrörelsen var inte så förvånande. Under de senaste åren har Viktor Orbán upprepade gånger systematiskt och metodiskt angripit de värden som utgör EU:s fundament. Det kan förefalla cyniskt att en ledare vars land är beroende av det ekonomiska stöd som erhålls från EU helt ogenerat uttalar sitt förakt för den union man frivilligt ansökt om medlemskap i och som bidrar avsevärt till landets utveckling och framgång. Samtidigt som EU:s olika struktur- och regionalfonder har bidragit med flera miljarder till landets ekonomi, så har Orbán helt skamlöst verkat för en demonisering av allt vad EU står för.

Det kan förefalla cyniskt att en ledare vars land är beroende av det ekonomiska stöd som erhålls från EU helt ogenerat uttalar sitt förakt för den union man frivilligt ansökt om medlemskap i och som bidrar avsevärt till landets utveckling och framgång.

Ungern utgör ett tydligt exempel på ett land som har antagit en rysslandinspirerad, EU-fientlig och auktoritär hållning. Den retorik som Orbán och hans likasinnade använder sig av syftar till att framställa EU som ett elitistiskt projekt långt bort från sina medborgare. Detta föder nationalism, späder på stödet för populism och skapar en misstro för det europeiska projektet.

Paradoxalt ser vi samtidigt hur EU-positiva krafter växer sig starka på andra håll i EU. I det franska presidentvalet vann Emmanuel Macron över EU-fientliga Marine Le Pen och europeiska medborgare visar en allt mer positiv inställning till EU. I Eurobarometerns senaste undersökning från 2017 ansåg 64 procent av alla tillfrågade att deras land har vunnit på att vara en del av EU.

Det finns alldeles uppenbart två paradoxala utvecklingar i Europa, där den ena sidan vill se mer samarbete och den andra sidan vill avveckla allt vad samarbete heter. Däremellan finns det miljontals människor som inte valt sida. Med bakgrund mot detta är det därför viktigare än på länge att vi som tror på EU arbetar för att förmedla vad EU gör och allt gott som detta fredens och fiendens projekt för med sig.

De välartikulerade och vackra orden måste också återspeglas i en handlingskraftig och framtidsinriktad politisk agenda.

Då räcker det inte med engagerande tal om fördjupat europeiskt samarbete. De välartikulerade och vackra orden måste också återspeglas i en handlingskraftig och framtidsinriktad politisk agenda. Det är dags att vi på alla nivåer bemöter den bakåtsträvande populismen och svarar på deras innehållslösa retorik med konkreta politiska förslag som kan säkra freden och friheten och bidra till framgång och ekonomiskt välstånd i framtiden.

Vid sidan av att bygga en mer handlingskraftig union måste medborgare runt om i unionen känna att de har inblick och delaktighet i EU. Om lagstiftningsprocesserna inte är tillräckligt öppna riskerar den populistiska retoriken att öka avståndet mellan EU medborgarna. I dag sker mycket av diskussionerna om ny lagstiftning bakom stängda dörrar, men genom att öka insynen och transparensen i dessa processer kommer medborgare att kunna känna större tilltro till EU.

Om lagstiftningsprocesserna inte är tillräckligt öppna riskerar den populistiska retoriken att öka avståndet mellan EU medborgarna.

När Ungern och andra europeiska länder skriker efter mindre samarbete så måste vi genom ett mer handlingskraftigt och öppet EU visa på varför ett fördjupat och utökat samarbete är vägen framåt. Bara så kan vi visa dem som tvivlar på EU konkreta exempel på hur unionen bidrar till välstånd, ekonomisk utveckling, frihet, säkerhet och rättvisa för oss alla.

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons