Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna och hbtq-vänliga städer växer snabbare

Regnbågen i Örebro län, för alla människor, möten och mångfald!

Annons

Vi är en ideell förening som arbetar med Örebro Pride, en festival som manifesterar mänskliga rättigheter, verkar för hbtq-personers synlighet i samhället och utmanar heteronormen. Vi arbetar dagligen med planeringen av denna festival, med syfte att nå ut till allmänheten med viktiga seminarier, öka respekt och kunskap för och om hbtq-frågor.

Sverige har kommit en bit men är inte på långt när färdiga än – respekt för mångfald handlar i grunden om ett annat förhållningssätt som tar tid att förändra mot bakgrund av alla år med oförståelse och förakt.

Ett av Örebro Prides teman detta år är barn och unga. Förutom festivalen arbetar vi med ett stort utbildningsprogram för alla lärare i kommunen, med syfte att sprida information och kunskap. Likaså kommer idrottsfrågorna att fokuseras ånyo.

Örebro Pride behövs. Pride behövs i Sverige år 2014. Detta år har flera händelser där hbtq-personer kränkts eller misshandlats uppmärksammats i media och än i dag, år 2014, möts hbtq-personer av hot och våld i vardagen. I dagarna kan vi läsa om ett homosexuellt par i Kinna som utsatts för misshandel och hot.

Psykisk ohälsa är större bland hbtq-ungdomar än bland heterosexuella ungdomar, självmordsstatistiken bland unga transpersoner är högre än hos ungdomar i allmänhet. Fortfarande så känner sig vissa hbtq-personer otrygga på Örebros gator.

Ska skattepengar verkligen användas till detta? Vi anser att svaret är JA.

Ur ett rent ekonomiskt perspektiv så kostar sjukskrivningar och dålig hälsa oss skattebetalare otroliga summor pengar.

I många fall grundar sig detta dåliga mående i känslan av att vara utanför, att känna utanförskap. Vi tror att vi kan hjälpa till att motarbeta denna känsla av utanförskap. Vi tror att vi kan bidra till ökad kunskap. Vi tror att vi därmed kan bidra till bättre samhällsekonomi.

Vi hör ofta att vi i Sverige redan är öppna, ”toleranta” och accepterande” – så varför behövs en Pridefestival? Varför ska vi lägga pengar på det? Men om vi skrapar på ytan, stämmer detta verkligen då?

Tänk dig att någon säger till dig ”jag tolererar dig” eller ”jag accepterar dig”. Hur känns det? Om vi inte gör mycket väsen av oss, så länge ingen känner sig obekväm så kan folk tolerera oss. Men att manifestera för mänskliga rättigheter och kärlek i en parad genom staden, nej det går inte för sig.

Ytterligare ett skäl till att Pride behövs är att många, inte minst ungdomar, vill leva och verka i en kommun där öppenhet och respekt för mångfald är en självklarhet.

Forskning bekräftar att hbtq-vänliga städer växer snabbare och att även en mångfald av idéer och tillväxt skapas.

28-31 augusti genomförs Örebro Pride för tredje gången. Varje dag känner vi som aktivt arbetar med Pride stor stolthet, glädje och mening.

Vi är en del av Örebros hbtq-arbete mot en ljusare framtid, en framtid där all kärlek blir respekterad. Embrace love!

Till sist, de allra flesta stödjer oss i ord, tanke och ideellt engagemang. Dessa inslag är betydligt större än kommunala bidrag, det i sig skapar en förankring av festivalen som visar att de flesta skattebetalare vill stödja Pride. Örebro Pride har kommit för att stanna.

Anna Örenius och Örebro Pride Styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons