Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro bland de fyra bästa kommunerna i landet

Örebro är en fantastisk stad att leva i. Vår målsättning är att den ska bli ännu bättre för alla medborgare, och inte minst för personer med funktionsnedsättning.

Annons

Ibland sprids bilden att vi inte nått så långt vad gäller arbetet med tillgänglighet och att undanröja fysiska, kommunikativa och kognitiva hinder. Vi kan och ska självklart alltid göra mer, men här vill jag belysa att vi faktiskt nått en bra bit på väg.

För att få en nulägesbild beslutade Örebro kommun att delta i Access City Award (en tävling som utser Europas mest tillgängliga stad).

Under perioden maj-september 2014, fick Centrum för tillgänglighet uppdraget att inventera arbetet i enlighet med reglerna för ACA samt förbereda förslag och förbättringsområden i det kommande arbetet med Handlingsplanen för tillgänglighet.

Örebro utsågs som en av topp-4 städerna i Sverige, men nådde inte ända fram till vinst denna gång, det blev Borås som knep förstaplatsen.

I kommunledningen värderar vi ett nära samarbete med organisationer som representerar de funktionsnedsatta. Genom Kommunala Handikapprådet, (under kommunstyrelsen) och ”Turid” (fokusgrupp under nämnden för funktionshindrade) sker en löpande, konstruktiv dialog.

Jag vill här nämna några styrkor som utmärker Örebro:

* Vårt Servicecenter – ”en ingång” – upplevs väl fungerande med teckentolkar, flera språk och hög tillgänglighet.

* Örebro kommuns prisbelönta hemsida erbjuder lättläst svenska, de vanligaste språken och teckentolkning.

* Resecentrum är tillgänglighetsanpassat och ledsagning kan enkelt bokas.

* Forskningslägenheten på Ängen ett samarbete mellan kommunen, Universitetet, Region Örebro län, Science Park och projektet ”Smarta äldre”.

* Vi har ett väl fungerande arbete kring bostäder och sysselsättning för personer med funktionsnedsättning, genom gränsöverskridande samarbete mellan Funktionshinders-, Vuxen- och Arbetsmarknads- och Gymnasieförvaltningen.

* Utsedda till Europas Teckenspråkshuvudstad, på god väg att bli bäst i Sverige inom området Mänskliga rättigheter.

* Naturens hus – Oset – Rynningeviken är tillgänglighetsanpassat och det finns en app som visar vilka naturområden i och omkring Örebro som är lättare att vistas i.

Inget är så bra att det inte kan göras ännu bättre. Vi ser ett behov av en samordnande funktion som håller ihop arbetet och dess olika aktörer.

Det skulle kunna vara en processledare som tillsammans med ett nätverk av tillgänglighetsombud, driver arbetet. Vi behöver också tydliggöra vilken politisk nämnd, samt vilket kommunalråd som ska stå ytterst ansvarig.

Ambitionen är rätt i vår strategi för mandatperioden. Låt oss hjälpas åt att göra Örebro till den vinnande tillgänglighetsstaden framöver!

Kristdemokraterna Örebro

Ordförande i Nämnden för funktionshindrade

Susanne Lindholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons