Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro flygplats behövs för framtidens välfärd i länet

Annons

Örebro flygplats behövs för att säkra framtidens välfärd i Örebro län. Flygplatsen är en av de större aktörerna för fraktflyget i Sverige och är av avgörande betydelse för näringslivet och därmed jobben i vår region. Det är arbetstillfällena som skapar skatteintäkter som i sin tur finansierar den gemensamma välfärden, sjukvård och annan välfärd. De röster som ställer det offentligas engagemang för vård och omsorg mot satsningar på infrastruktur är helt fel ute. Utan arbetstillfällen blir det heller ingen vård. Så enkelt är det.

Örebro flygplats ägs av ett dotterbolag till Länstrafiken, som från och med senaste årsskiftet är helägd av landstinget. Diskussioner har förts om att säkra ett bredare engagemang för flygplatsen genom att närmast berörda kommuner skulle gå in som delägare. Avsikten är nu att skapa en ny ägarbild, innebärande att landstinget behåller 45 procent, Örebro kommun går in med 45 procent samt att Kumla och Karlskoga går in med vardera fem procent av ägandet.

Centerpartiet anser att detta är en utmärkt lösning. Sedan behöver ägarbilden inte se ut så här för all framtid.

I dag är flygplatsen inte lönsam ur snävt företagsekonomisk synvinkel men utgör nödvändig infrastruktur för näringslivet. Den dag det blir intressant för det privata näringslivet att ta över delar av eller hela flygplatsbolaget kommer frågan i en ny dager.

Det finns de som menar att vi av miljöskäl inte ska satsa flygplatsen. Flygplan drivs ju med fossila bränslen. Här är svaret att forskning och utveckling pågår kraftfullt ute i världen för att få fram förnybara, ekologiskt hållbara, bränslen även till flyget.

Redan i dag kan vi se mer energieffektiva flygplan än för bara några år sedan. Medan utvecklingen pågår kan vi naturligtvis inte avstå från flyget. Vi behöver flyget för jobben i vår region. Och kom ihåg, jobb och tillväxt behövs för att någon ska ha råd att investera i ny miljöteknik.

Allting hänger ihop. Örebro flygplats behövs för näringslivet och jobben i vår region. Jobben skapar skatteintäkter till det offentliga och är grunden för en tryggad gemensam och offentligt finansierad välfärd.

Torbjörn AhlinOppositionsråd (C)

Örebro läns landsting

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons