Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro kommun riskerar att bryta mot lagen

Annons

Svar till Björn Sundin, med flera (I Örebro ska alla ha råd att bo, NA 5/9).

Fastighetsägarna kan konstatera att kommunalrådet Björn Sundin (S) avslutar sin politiska karriär i Örebro genom att medverka till ett beslut som antagligen strider mot gällande lagstiftning kopplad till nyproduktion av bostäder.

I en debattartikel i NA, 5/9, berättar han och två majoritetskamrater stolt om kommunens beslut att mot löften om lägre hyror sälja mark till fastighetsägare som vill bygga bostäder. Han hyllar också kommunens bostadsbolag Öbo för de rabatter företaget planerar att erbjuda i vissa lägenheter som byggs. Vid en första anblick kan betraktaren givetvis tycka att detta är bra, men frågan är om modellen för såväl krav på hyresnivåer som hyresrabatter är i enlighet med gällande lagstiftning. Fastighetsägarna tycker inte det.

Örebros bostadsmarknad är på många sätt ovanlig. En av anledningarna är att det finns relativt sett många privata hyresvärdar som bygger nya bostäder. En annan anledning är att Öbo har en dominerande ställning på hyresbostadsmarknaden, välskött men dominant. Bland annat dessa förutsättningar har gynnat Örebro som växt sig större som kommun och förra året byggdes flest nya bostäder här per invånare – i hela landet.

Varken Öbos rabatter eller villkor för markanvisning som bygger på att köparen gör avkall på relevant avkastning är särskilt affärsmässigt.

I det läget, med landets högsta bostadsproduktion, bestämmer sig kommunen och dess bostadsbolag för att gå in och snedvrida förutsättningarna för byggandet av bostäder. De allra flesta fastighetsägare kan inte bygga bostäder till samma förutsättningar som de kommunägda bolagen. Villkoren för upplåning av kapital är en av orsakerna. För att motverka skillnaderna i förutsättningar mellan kommunägda bostadsbolag och privata fastighetsägare finns det en lagstiftning som säger att produktion av hyresbostäder ska ske på affärsmässiga villkor. Varken Öbos rabatter eller villkor för markanvisning som bygger på att köparen gör avkall på relevant avkastning är särskilt affärsmässigt.

Människor som behöver bostad men som inte kan efterfråga nyproducerade bostäder kan få hjälp av kommunen ändå. En särskild lag öppnar för att ge riktat ekonomiskt stöd till hushåll. Politiken kan alltså använda befintlig lagstiftning istället för att gå emot den. Fastighetsägarna har lyft detta i möten med bland andra Björn Sundin utan gehör. Vi misstänker att det ger mer rubriker med en Örebro-modell istället för hjälp till enskilda hushåll.

En fråga som kräver svar är hur Öbo och andra fastighetsägare ska kunna garantera att de rabatterade lägenheterna, eller de med lägre hyra, verkligen går till dem som inte kan efterfråga en osubventionerad bostad. Uthyrning av bostäder ska ske på lika villkor utan risk för diskriminering. Blir inkomstnivå en legitim faktor för uthyrning kallas det social housing, vilket ingen verkar vilja ha i Sverige, men kanske får ändå, i Örebro.

Fastighetsägarna MittNord: Björn Söderholm, vd. Peter Sörman, näringspolitisk chef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons