Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro konserthus behöver förnyelse

Annons

Marcus Bäckström (M) skriver att Örebro kommun inte ska satsa på en om- och tillbyggnad av konserthuset.

Vi Kristdemokrater har under de senaste tio åren aktivt verkat för stöd till den offentliga kulturen i Örebro och Svenska kammarorkestern är ett fantastiskt exempel på hur en orkester kan nå världsrykte genom målmedvetet arbete. Kulturen har ett omistligt egenvärde i dess olika former. Där utgör Svenska kammarorkestern en mycket viktig del både i kommun, region som internationellt.

Den moderna kunskapsstaden Örebro kräver ett synligt kulturliv med internationell spets och snabbt växande tillgänglighet. I landets sjätte stad måste kulturen vara av högsta kvalitet, ett nöje att besöka och synlig för hela regionen.

Det går inte att som Marcus Bäckström, ställa skola och äldrevård mot satsning på konserthus och kulturen. För att Örebro ska utvecklas och växa både socialt och ekonomiskt behövs ett växande näringsliv och ett starkt kulturliv. Detta ger förutsättningar för tillväxt och ökade skatteintäkter till väldfärdsarbetet.

Som politiskt ansvariga för ordförandeskapet i Örebro länsmusik och för kultur- och tillväxtfrågorna i kommunen har vi aktivt verkat för att arbetet med en förnyelse av Konserthuset nu äntligen efter många års väntan kommer igång. Det är bra att Folkpartiet stödjer detta men det borde skett tidigare eftersom det redan fanns beslut i januari 2010, men trots det har inget skett förrän nu.

Det finns många spännande ideer om hur konserthuset på sikt kan utvecklas till en kulturell mötesplats i ett helt nytt kulturområde med till exempel nytt bibliotek och en dansscen.

Som ett första steg görs nu en förstudie. Behovet av konserthusets renovering, om- och tillbyggnad utgår från dess funktionalitet i verksamheten som i dag präglas av ett uppdrag med krav som i mycket avviker från de som präglade förväntningarna vid den senaste ombyggnaden på 1980-talet. Nu behövs det politiskt mod att våga tänka långsiktigt och ge förutsättningar för ett renoverat och tillbyggt Konserthus, som stärker Örebro som en stark kulturkommun.

Vi kristdemokrater kommer att ta ansvar och hoppas att alla partier väljer att stå bakom en sådan framtidssatsning.

Gunn Öjebrandt (KD)

Styrelseordförande Länsmusiken i Örebro AB

Behcet Barsom (KD)

Ordförande Kultur- och Medborgarnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons