Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro län behöver mer valfrihet

Annons

Vår gemensamma välfärd står inför stora utmaningar. Vi blir allt fler och lever allt längre och i och med det kommer det att ställas helt andra krav på utbudet i välfärden i framtiden. För oss i Centerpartiet innebär detta att vi vill se mer valfrihet och fler utförare för att få en långsiktigt hållbar välfärd.

För Centerpartiet kommer människors omsorg alltid vara viktigare än vem som utför det som efterfrågas. När andra ropar högt om att förbjuda vinst och valfrihet så är vårt svar att det behövs mer valfrihet – inte mindre, mer självbestämmande – inte mindre. Vi accepterar självklart inte att verksamheter som är till för att hjälpa människor missköter sig, men det gäller oavsett om verksamheten drivs kommunalt, av en entreprenör eller av en ideell organisation. Äldreomsorgen ska alltid hålla toppkvalitet, erbjuda valfrihet och trygghet. En tuff uppföljning ska finnas för att undvika att missförhållanden alls uppstår, men denna uppföljning ska så klart gälla kommunala verksamheter också.

Centerpartiet vill att det så kallade Lov-systemet införs på fler områden i välfärden och i fler kommuner i länet. Lov står för lagen om valfrihet och innebär i korta drag att makten och pengarna flyttas från politiker till dig och mig. När vi använder lagen om valfrihet i stället för offentliga upphandlingar flyttar vi makten på riktigt från kommunen till de äldre och deras anhöriga. Då är det inte längre kommunen som har rätt att välja vem som ska driva ett äldreboende vid ett tillfälle då och då, utan alla människor som har rätt att välja och välja bort. Varje dag året om.

Det är inte konstigt att de två kommuner som genomfört valfrihetsreformer i Örebro län är de kommuner där Centerpartiet ansvarar för äldreomsorgen.

Centerpartiet i Örebro län vill att fler människor ska få behålla rätten att bestämma över sitt liv även som äldre och därför uppmanar vi alla kommuner i länet att införa Lov. Genom att införa ett valfrihetssystem av hög kvalitet kan vi skapa en långsiktig hållbar välfärd i Sverige.

Rasmus PerssonOrdförande programnämnd Social Välfärd (C)

Örebro

Helena VilhelmssonOrdförande Socialnämnden (C)

Nora

Lars JohanssonDistriktsordförande

Centerpartiet i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons