Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro läns landsting sämst på kömiljarden

Annons

För en tid sedan kom sammanställningen för uppnådda resultat 2011 i kömiljarden.

Det är nedslående läsning i synnerhet för alla patienter som köar till behandling eller operation i Örebro läns landsting. Vårt landsting är sämst i Sverige och Örebro läns landsting fick mindre än tre miljoner av den totala kakan. En summa som med bättre prioriteringar från den socialdemokratiska majoriteten kunde ha varit 30 miljoner kronor. För 30 miljoner hade landstinget kunnat erbjuda ännu fler patienter behandling eller operation i rimlig tid.

I majoritetens budget för 2012 framgår det tydligt att de styrande inte har någon tilltro till personalen i landstin-gets verksamheter, då man helt enkelt valt att inte räkna med några pengar från kömiljarden.

En budget ska visa vilka förväntningar som finns på verksamheterna under budgetåret och majoriteten har alltså budgeterat helt i linje med vad man tror; nämligen att verksamheterna inte heller under 2012 klarar att hantera köerna och vårdbehovet i landstinget.

Av 20 landsting fick sex stycken mer än 51 miljoner vardera. En av de som fick mest pengar var Hallands läns landsting med 178 miljoner. Gemensamt för de sex landsting som fick mest pengar är att de alla avskaffat remisstvånget. De klarar alltså att låta patienten söka vård utan remiss och erbjuder även behandling och operation inom kömiljardens tidsgräns om 60 dagar.

Med långa köer och bristande telefontillgänglighet ökar också trycket på våra akutmottagningar.

Alliansen i Örebro läns landsting har stor tilltro till personalen i verksamheterna. Vår budget är en prognos över de förväntningar vi har på landstingets verksamheter under 2012. Därför har vi budgeterat med ersättning från kömiljarden. Vi satsar även tio miljoner riktade att jobba bort köerna, så att vi kan komma vidare och börja se framåt.

Vi tror att personalen mår bättre av att slippa mötas av frustrerade patienter som ringer och frågar om när de står på tur i kön. Arbetsglädjen växer om man har möjlighet att se framåt och det är lättare att se möjligheterna om man slipper en ryggsäck i form av operationsköer och långa väntelistor.

Vi i Alliansen vill vrida klockan rätt, så att vi är i tid och att våra patienter i Örebro läns landsting får vård i rätt tid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons