Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro måste bli tryggare

Annons
Otryggt. I Örebro ska man inte behöva oroa sig för att utsättas för brott, men tyvärr är det inte så idag, skriver Maria Haglund. Arkivbild: Anders Törnström/MWT

Människor i Örebro ska inte behöva oroa sig för att utsättas för brott. Det ska kännas tryggt överallt i Örebro, när som helst på dygnet. Det ska kännas tryggt att gå hem från tjejkvällen, vi ska alla våga gå till Ica fast det börjar bli sent och det ska kännas okej att ta genvägen genom parken. Det ska inte finnas någon del av Örebro där man känner sig rädd. Tyvärr är det inte så i dag.

När brottsförebyggande rådet frågade människor över hela Sverige om rädslan för att utsättas för brott var inga mer oroade för att utsättas för våldsbrott än örebroarna. Detta måste vi ta på allvar.

Regeringen har gjort mycket för att göra Sverige till ett tryggare land att bo i. De har ökat antalet poliser från 17 000 till över 20 000 och förstärkt arbetslinjen. Att människor kommer i arbete är en av de mest effektiva brottsförebyggande åtgärderna. Nu är det dags att Örebro tar sitt ansvar för att göra vår stad tryggare.

Moderaterna i Örebro har därför gjort trygghetsfrågan till en central del i vår förnyelseprocess. Inom varje område vi förnyar oss kommer vi att ha förslag för att göra Örebro tryggare. Det handlar om allt från att föräldrar ska känna sig trygga med att lämna ifrån sig sina barn till förskolan på morgonen till att äldre ska känna sig trygga med hemtjänstpersonalen. Det handlar om nolltolerans mot våld och kränkningar på våra skolgårdar och om att Öbo måste bidra till att göra sina områden till attraktiva områden som människor känner sig trygga i. Det handlar också om att våra sociala verksamheter ska motverka att utanförskap leder vidare till kriminalitet.

Främst handlar dock upplevd trygghet inte om statistik och sannolikhet för att utsättas för brott, utan snarare om hur vårt offentliga rum ser ut. Upplever vi parker som mörka och skrämmande spelar inte brottstatistiken någon roll, vi tar ändå en omväg. Om en gata ger ett otryggt intryck kommer fler och fler att undvika den, och därigenom öka otryggheten just där. Om spåren av skadegörelse lämnas kvar leder det till mer skadegörelse. Färre och färre bryr sig om ett område som blir mer och mer nedgånget. Ett krossat fönster leder till att fler fönster blir krossade.

Det är upp till kommunen att vända denna utveckling. Tyvärr är Socialdemokraterna mer intresserade av konstiga bolagsaffärer och jumbotroner än trygghetsfrågor. Vi moderater har redan föreslagit en 24-timmarsgaranti för trasig belysning som socialdemokraterna sagt nej till. För oss är det viktigt att kommunen effektivt motverkar att platser blir mörka och otrygga.

Vi vill se över stadens parker, gångbanor och cykelbanor för att ta bort belysningsluckor, insynshindrande buskage och andra former av dålig planering. Vi måste också se över hur vi bättre kan använda våra parker. Många som vi har pratat med upplever att parker, med undantag av sommarmånaderna, är döda och otrevliga platser som man helst undviker. Moderaterna vill skapa liv och rörelse året runt.

Ett tryggt Örebro håller ihop. I en stad där man inte behöver oroa sig för att utsättas för brott litar människor på varandra. Det är polisens uppgift att fånga in kriminella, men att bygga en trygg stad är kommunens. Det är dags att de politiska partierna tar den här uppgiften på allvar. Moderaterna har redan några förslag på hur vi gör Örebro tryggt, och vi kommer undan för undan att lägga fram fler förslag för hur varje politikområde kan bidra till ett tryggt Örebro. Örebroarna kan lita på att Moderaterna är ett parti som prioriterar trygghetsfrågorna.

Maria HaglundOppositionsråd (M)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons