Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro prioriterar klimatvänlig mat

Annons

Miljöpartisterna Erik Göök och Ia Malmqvist skriver ett angeläget inlägg om att minska klimatbelastningen genom de livsmedel som finns i de måltider som kommunen serverar i t ex äldreomsorgen. Eftersom kött tillhör de livsmedel som har störst negativ klimatpåverkan så är det särskilt prioriterat i klimatplanen. Detta arbete pågår för fullt i kommunen och vi är på god väg. Klimatplanens mål är att halvera den negativa klimatbelastningen per portion som tillagas i den egna verksamheten fram till 2010.

Att bara hänga upp klimatarbetet med en köttfri dag i veckan som Miljöpartisterna föreslagit är otillräckligt. Under 2008 gjordes ett försöksarbete i skolnämnd nordväst under kristdemokratisk ledning med en köttfri dag i veckan. Erfarenheterna var blandade, men det kan vara värt att också pröva framöver.

Klimatplanen säger att ”förändringen bör genomföras varsamt så att de som äter tycker maten smakar bra”. Det viktigaste är att långsiktigt förändra måltidernas innehåll med mindre andel kött i menyerna till mer vegetariska inslag är ett sätt att minska matens klimatpåverkan. Att minska svinnet är ett annat.

I dag finns alternativ lunch för dem som har mattjänst eller äter i vård och omsorgs egna restauranger. Vid flera tillfällen i månaden serveras redan i dag rätter som är helt vegetariska, vilket kan utökas. Den traditionella husmanskosten som är populär bland brukarna innehåller många delar som också är bra för klimatet. Här finns säsongens rotfrukter, de proteinrika baljväxterna, sillen, strömmingen, pannkakorna och ärtsoppan med eller utan fläskköttet.

Det gäller att hitta maträtter som brukarna tycker om. För även om vegetariska måltider är lika bra näringsmässigt sett och lika goda, så styrs matvanor och attityder till mat av vad vi känner till och är vana vid. Gruppen äldre förändras dock över tid och kommande generationer kommer säkert att favorisera helt andra rätter och smaker. Det finns därför mycket att fortsätta utveckla för att minska matens klimat- och miljöpåverkan. Vi är på god väg men det kan bli ännu mycket bättre.

Situationen som omger måltiden spelar också en stor och viktig roll och kan ofta vara lika viktig som själva rätten i sig. Lugn och ro och tillräckligt med personal som hinner bry sig om vad man serverar och hur, har stor betydelse för om upplevelsen av måltiden blir positiv eller inte.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons