Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro sportklubb befinner sig i fritt fall

Annons

Ett skepp i nöd sänder ut nödraketer och SOS-signaler. Man inser att man behöver hjälp när stormen blir övermäktig. Jag har i debattartikel i NA den 9 maj givit positiv respons för bra saker klubben genomfört de senaste åren och skrivit om vad som behövs långsiktigt i flera avseenden. Jag skrev artikeln för att skapa krismedvetenhet, även kortsiktigt, vad gäller den akuta kris laget och klubben befinner sig i.

Sedan dess har ÖSK förlorat ytterligare två matcher och har nu, innan AIK-matchen, tagit sju av 54 poäng sedan den 22 augusti. Man hänvisar till styrelsemöte flera veckor fram och att man i lugn och ro ska sätta sig ner under EM-uppehållet och fundera.

Fundera har man haft månader och år på sig att göra i alternativa, strategiska planer. Nu är det handling som krävs.

Laget och klubben befinner sig i fritt fall, oavsett hur det går i AIK-matchen. Hur optimistisk man än är, är risken för att man ramlar ur Allsvenskan och dalar även i Superettan uppenbar. Och då möter man andra klubbar på uppgång, ungefär som när man möter ett annat tåg på dubbelspår. Det behövs kraftfulla insatser för att vända detta och man behöver ta hjälp! Det räcker inte med att säga att man jobbar på och att det vänder. Det är lika insiktsfullt som en meteorolog som säger att efter regn kommer sol eller en aktiemäklare som säger att efter börsnedgång kommer uppgång. Frågan är när saker ska ske och i vilken utsträckning man kan påverka det.

Nu är det erfarenhet av elitfotboll i kris som behövs på och utanför planen. I Örebro finns flera personer som har erfarenhet av landslag, allsvenskan, spel i utlandet, hög tränarkompetens på internationell nivå, chefsinstruktör för svensk fotboll, opinionsbildning, som ansvarig tjänsteman och som styrelseledamot i ÖSK. Alla med erfarenhet av fotbollslag i kris. Jag tänker bland annat på Sven ¿Dala¿ Dahlkvist, Thomas Nordahl, Urban Hammar, Benny Lennartsson och Peter Nilsson. Alla har en enorm erfarenhet av elitfotboll och stort ÖSK-hjärta. En mental coach av toppklass behöver antagligen alla i klubben just nu, åtminstone vi supporters. Det finns många sådana experter i Sverige, som bevisligen skapar resultat.

Det handlar inte i första hand om att någon ska behöva lämna sin post på eller utanför planen. Det handlar om att inse att vi alla behöver ta hjälp av kompetenta personer i olika situationer här i livet, i ÖSK:s fall både på och utanför planen.

Göran WickströmÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons