Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebros gymnaster behöver ett eget hus

Annons
EM-medaljörer 2014. Örebro har gott om duktiga gymnaster. Men de är hemlösa och behöver ett eget hus, anser gymnastikföreningarna. Arkivfoto: Lennart Lundkvist

I oktober 2013 lämnade föreningarna ÖGF/Kif, AGF, ÖAGC och Örebro Frisksportklubb, som representerar cirka 1 800 medlemmar, en skrivelse till Örebro kommun med önskemål om att få till ett Gymnastikens Hus i Örebro. Vi har träffat politiker från majoritet och opposition samt berörda tjänstemän. Hittills har väldigt lite hänt rent konkret.

Vi väntar på ett besked om en förstudie.

Gymnastiken i Örebro saknar lokaler. Hundratals barn står i kö för en plats. Samtidigt vet vi att ungdomar, som redan tränar gymnastik och vill gå vidare ibland slutar.

Skälen är att träningspassen blir alltför få, bland annat beroende på lokalbrist. Dessutom sker träningen i lokaler som ofta är omoderna och dåligt utrustade.

Mycket av träningstiden går också åt till att ställa fram och ta bort redskap, för att lokalerna används till annat på andra tider. Gymnastiken för de små barnen sker i skolornas gymnastiksalar. Små barn och föräldrar vill ha nära till gymnastik. Skolans gymnastiksalar nyttjas också av till exempel pensionärsgrupper.

Ungdomar, som har kommit lite längre i sin träning, håller i huvudsak till i Oscariahallen, en bra lokal, men den räcker inte.

Lokalerna används dagtid av Virginska skolan, vilket innebär att redskap och mattor måste flyttas fram och tillbaka vid träning. Det här tar för mycket träningstid.

Varför ska just gymnastiken ha det så? Ett exempel från elitnivån. Hur skulle det se ut om utövarna av ishockeyn och fotbollen skulle behöva spola isen eller ta fram mål och rulla ut gräsmattan vid varje träningstillfälle och sedan återställa allt efteråt?

Örebro och våra tävlingsgymnaster har haft stora tävlingsframgångar, såväl nationellt som internationellt med medaljer på SM, JSM, USM, Svenska cupen, men också i NM, JNM, och EM. Är det rimligt att det ska vara så stora skillnader mellan olika idrotter?

Gymnastiken behöver ett samlat hus, där olika discipliner kan träna. Där kan redskapen stå framme, men det ska också finnas salar utan redskap, där vi också kan samverka med andra verksamheter med nära anknytning till gymnastik.

Ett samlat Gymnastikens hus skulle tillgodose gymnastikens behov av bra träningsmöjligheter och ge gymnasterna goda förutsättningar för fortsatta framgångar. Ett Gymnastikens hus skulle ge bättre förutsättningar både för dem som tävlar och för dem som bara vill träna för att må bättre.

Ett Gymnastikens hus skulle öppna för nya målgrupper att få tillgång till bra träning. Det kan vara barn och ungdomar med funktionsnedsättning, andra idrottsutövare som behöver mer smidighets- eller koordinationsträning, simhoppare som behöver trampolinträning, föräldrar som kan erbjudas gymnastikpass medan barnen tränar och så vidare.

Det är också av folkhälsoskäl nödvändigt att vi rör på oss mer.

Det finns många studier som tydligt visar att barn och ungdomar som dagligen rör på sig lyckas bättre med sitt skolarbete. De mår både psykiskt och fysiskt bättre än barn som inte rör på sig.

Dessutom finns många som av rent intresse vill träna gymnastik. De måste få sin chans precis som andra idrottsutövare.

Under lång tid har arena- och lagidrottarna fått en stor del av idrottsinvesteringarna. Det har varit angelägna satsningar. Nu är det andra idrotters tur. I dag är det mest tjejer som tränar gymnastik. Fler killar behövs. Från gymnastiken ställer vi därför frågan: När kommer ett besked om en förstudie?

Eva Sundmalm

Gymnastikförbundet Mellansvenska

Thomas Lindelöf

AGF

Inger Högström-Westerling

ÖGF/Kif

Joakim Malm

ÖAGC

Veronica Bengtsson

Örebro Frisksportklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons