Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt höga avgifter för elnätet

Annons

Nyligen kom ett beslut från Energimarknadsinspektionen (EI) som lär glädja svenska elkunder. Avgiftshöjningar blir rejält mycket lägre än vad elnätsbolagen begärt. Mycket talar nu för att elkunderna har fog för sitt missnöje och att elnätsbolagen sannolikt tagit ut orimligt höga nätavgifter sista åren. Om så är fallet blir kunderna kompenserade i efter hand, troligtvis genom att framtida prishöjningar reduceras eller uteblir.

Marknaden för elnät lider av monopol och det är de största bolagen som höjer elnätsavgiften mest. I Örebro har Eon Elnät Sverige AB höjt elnätsavgiften med 67 procent sedan 2002. Eftersom elkostnaden för kunderna till en omkring en femtedel utgörs av elnätsavgiften har höjningarna slagit hårt mot kunderna.

Historiskt har modellen för att räkna ut hur stora intäkter elnätsbolagen fått ta ut haft en inbyggd fördröjning. Modellen har använt tidigare år för att sätta gränser för kommande period. Från och med 2012 kommer en ny modell att användas som innebär att elnätsbolagen får äska hos EI om en ny intäktsram för kommande fyraårsperiod.

Som alla kunder vet har elnätsavgifterna höjts kraftigt sista två åren. Mycket talar för att elnätsbolagen avsiktligt använde intäktsramarna för 2010 och 2011 som underlag när bolagen i våras angav vilka intäkter som behövs för kommande fyraårsperiod i syfte att vinstoptimera. När EI använde åren 2006-2009 gjorde myndigheten inte bara kunderna en tjänst utan fick förmodligen elnätsbolagen att tappa andan.

I Örebro ville Eon ha en årlig ökning för perioden 2012 till 2015 på 4,2 procent men fick 1,65 procent. Då ska det noteras att EI tagit hänsyn till skadorna från exempelvis stormen Gudrun, kostnader för byte av elmätare och att elnätsbolagen lyder under kravet att ingen kund ska vara strömlös i mer än 24 timmar.

Efter EI:s beslut om nya intäktsramar är det inte särskilt vågat att påstå att monopolisterna som äger våra elnät tagit orimligt mycket betalt av kunderna. EI:s besked om huruvida bolagen tagit ut rätt intäkter för 2010 och 2011 kommer att dröja, kanske ända till slutet av 2012. Men ska vi ha beslutet om intäktsramarna för 2012 till 2015 som måttstock talar mycket för att bolagen tagit alldeles för bra betalt av kunderna. Det kan innebära att kunderna i efter hand kommer att kompenseras. Hur det blir med den saken och på vilket sätt det sker får vi se. Fastighetsägarna Mellansverige konstaterar med glädje att vårt envisa arbete givit resultat, och att EI gjort sin läxa och tagit parti för kunderna, som inte längre själva behöver slåss mot oskäliga monopolpriser.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons