Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östernärke behöver ett bra äldreboende för framtiden

Svar till Johan Åqvist (NA 4/12)

Annons

Det är fullständigt klart att arbetet med ett nytt mer ändamålsenligt vård- och omsorgsboende i Odensbacken inte fungerat bra. Vi har stor respekt för att det skapar stor frustration hos boende och personal i Östernärke. Det finns många anledningar till att det blivit så här, men att boendet ligger på landet är inte en av dem. Ibland i stora viktiga processer händer det saker som är svåra att förutse. Det finns ett kommunstyrelsebeslut från mars 2016 där beslutet är att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende i Odensbacken, bredvid vårdcentralen. Efter det har det framkommit problem med detaljplanen, som visat sig vara svårare att lösa än vad vi trott.

Utifrån ett helhetsperspektiv för Odensbacken är det inte positivt att ha ännu en stor tom huskropp stående i ett så pass centralt läge.

Det har också visat sig svårt att hitta alternativ användning av nuvarande Askenäs, och då blir restvärdet ett problem. Utifrån ett helhetsperspektiv för Odensbacken är det inte positivt att ha ännu en stor tom huskropp stående i ett så pass centralt läge. Även här har vi i kommunledningen ett ansvar, som vi tänker ta. Askenäs är prioriterat för att alla örebroare ska känna en trygghet i att få bo tryggt även när man behöver vård och omsorg. Möjligheten att kunna bo kvar i sin hembygd även när man inte orkar bo kvar i sitt hem är något som vi värnar i alla kommunens landsbygder.

Även om ett nytt boende i Askenäs är prioriterat betyder det dock inte att vi kan göra vad som helst. Precis som vi kräver att privata byggen följer detaljplaner, säkerhetsavstånd till bensinstationer och så vidare så ska även kommunen göra detsamma. Det betyder att vi måste vara beredda att ändra beslut om de visar sig inte genomförbara.

Även om vi förstår att boende är frustrerade så är det viktigt för oss i kommunledningen att ta ansvar och att boendet blir långsiktigt. Vårt mål är att det nya boendet ska vara ett hus för framtidens äldreomsorg i Östernärke. Därför vill vi göra det som är rätt, inte det som är enkelt just nu. Att vi bygger ut äldreomsorgen i Örebro stad är en annan fråga, det handlar om att tillmötesgå människors önskan om och behov av äldreomsorg där man vill ha den, inte bara på ett ställe utan i hela kommunen. Alltså inte antingen eller, utan både och.

Per-Åke Sörman, Centerpartiet, ordförande programnämnd Social Välfärd

John Johansson, Socialdemokraterna, vice ordförande programnämnd Social Välfärd

Sara Maxe, Kristdemokraterna, presidieledamot programnämnd Social Välfärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons